Ne kerüljük meg a kijelölt utat!

,,A legnagyobb probléma, hogy sokan az alternatív megoldásokat keresik, pedig a legrövidebb út még mindig az, amit az onkológusunk javasol nekünk” — véli dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus, klinikai gyógyszervizsgálatokat koordináló orvos. Szerinte fontos a bizalom, de a beteg utak ma már mindenütt ki vannak dolgozva és akkor jár a beteg a legjobban, ha azt követi.

,,Valahogy a régi beidegződések miatt a páciensek mindig próbálnak valami mást keresni, mint amit az onkoteam és a kezelőorvos javasol. Azt gondolják, máshol majd jobb ellátást kapnak, gyorsabban haladnak. Pedig a betegutak szigorú előírások szerint a beteg érdekét figyelembe véve vannak kijelölve, ellátási területekkel és a progresszivitás szintjeivel, vagyis, ha magasabb szintű, más szakmai tudást, ellátást igénylő feladat van, tovább kell küldeni a beteget más intézetbe, centrumba. Az esetek döntő többségében akkor jár jól a beteg, ha ezt követi, nem kallódik el és megkapja a megfelelő ellátást. Higgyük el, hogy jó helyen vagyunk!”—kezdi dr. Szentmártoni Gyöngyvér.

,,A betegek egyrészt nehezen váltanak intézményt, ragaszkodnak egy-egy közösséghez, másrészt nincsenek megelégedve az orvosukkal.

Az egészségügyi törvény megengedi, akár egy intézményen belül is, 
hogy másik orvost válasszunk.

Ezt van, ahol lazán, sértődés nélkül kezelik és van, ahol sokkal merevebben. Valóban, ez konfliktust teremt, amit a kollégák nem szívesen vállalnak. A legfontosabb persze a bizalom, de én azt gondolom, hogy legtöbbször csupán kommunikációs hiba okozza, ha a páciens nem érzi jó kezekben magát. A betegek ma már egyre felkészültebbek, felvilágosultabbak, de fogadjuk el, hogy ez egy szakma, amit sok-sok év alatt tanultunk meg. Objektíven biztosan nem tudja jól megítélni a beteg a saját állapotát és a gyógyító munkát. Fontos viszont, hogy

tájékoztatás és tájékozottság között óriási különbség van,

hívja fel a figyelmet a doktornő, aki elismeri: sajnos egyre kevesebb idő jut egy-egy páciensre, de igenis vennie kell minden kollégának a fáradtságot, hogy ,,betegnyelven” mondja el, mi is történik éppen.

,,Az onkológiában hosszantartó orvos-beteg kapcsolatok alakulnak, amelynek során lehetnek olykor persze konfliktusok, ahogy az életben az emberi kapcsolatok nem mentesek ettől, de dolgozni kell ezen. Ráadásul ma már az egészségügy mind inkább elmegy a szolgáltatás irányába, folyamatosan szűnik meg az a fajta viszonyrendszer, ahol a beteg az orvosnak kiszolgáltatott tehetetlen alany.

Tovább a teljes cikkre: http://www.intima.hu/intim-magazin/betegsegek/mellrak-info/ne-keruljuk-meg-a-kijelolt-utat

Készült: 2018. január 04.