Nem mindegy hogy diagnosztika, vagy szűrés!

Emlővizsgálatra bárki elmehet, sőt ajánlott is a rendszeres ellenőrzés, szűrésre hazánkban viszont csak a 45-65 év közötti korosztályt hívják. A hivatalos népegészségügyi szűrésen túl viszont a szakemberek szerint fontos, hogy mi magunk is gondoskodjunk a folyamatos kontrollról. Hogy mikor, hová menjünk, és mire figyeljünk arról dr. Forrai Gábor radiológust, a Duna Medical Center Radiológiájának osztályvezető főorvosát, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnökét kérdeztük.

Hogy miért vagyunk sereghajtók Európában a daganatos megbetegedések és halálozások terén? A legkézenfekvőbb válasz: az időben történő felismerés hiánya, emellett a beteg utak is bonyolultak és hosszadalmasak lehetnek. A többi daganatos betegséghez képest az emlőrák esetében igencsak hatékonyan működik a szűrőprogram. Ám jó, ha a behívottak 40-45 százaléka hallgat a hívó szóra, pedig minimum 70 százalékos részvételnél – megfelelő beteg utak, javuló onkológiai ellátás mellett – nagyjából felére volna csökkenthető a halálozás.

 

Évente ezer nő, anya, feleség, gyermek életét lehetne megmenteni.

 

A statisztikák szerint folyamatosan nő a már nem műthető, vagyis későn felfedezett emlődaganatok száma. Ugyanakkor vannak olyanok, akik a hivatalos szűrési rendszert megkerülve, alternatív megoldásokat keresnek. A CT-lézer, a hőkamera, az elektroimpedancia, bár kíméletesnek hirdetett eszközök, teljesen alkalmatlanok a betegség korai felismerésére. A páciensek a szűrésnek nevezett vizsgálat után megnyugodnak, noha nem kellene. A szakma pedig hiába küzd: miután a fentiek nem számítanak orvosi beavatkozásoknak, egészségügyi tevékenységnek, nincs joguk fellépni a kuruzslók ellen. Így kerül a rendelőkbe az a rengeteg, egyébként egészségtudatos páciens, akit túl későn lát szakember.

Mammográfia és ultrahang csak kéz a kézben!

Nagyon fontos, hogy olyan helyen kaphatunk csak megfelelő diagnózist, ahol mammográfia és ultrahang is van, ahol csak az utóbbi, az legfeljebb a 30-35 évnél fiatalabbak vizsgálatára alkalmas, szűrésre nem. Egyébként hirdetnek megannyi módszert, de fontos tudni, hogy ezek egyikét sem szabad szűrésre használni, bármennyire szakmainak is tűnik annak leírása. Vannak kísérleti fázisban lévő eljárások, de ezek egyikére sincs még szakmai bizonyíték, vagy evidencia. De ugyanilyen fontos, hogy az önvizsgálatot mindinkább a háttérbe szorítjuk, ez ugyanis legfeljebb a nagyobb elváltozásokat veheti észre, de semmiképpen sem helyettesítheti a szakszerű mammográfiás szűrővizsgálatot”— figyelmeztet Forrai doktor, aki szerint ráadásul Magyarországon van a legkeményebb követelménye a radiológiai diagnosztikának, komplex licencvizsgához kötött, körülbelül száz szakember rendelkezik ezzel.

Tovább a teljes cikkhez http://www.intima.hu/intim-magazin/betegsegek/mellrak-info/nem-mindegy-hogy-diagnosztika-vagy-szures

Készült: 2017. november 27