Önvizsgálat

Az időben felfedezett mellrák 95 %-ban gyógyítható, ezért figyeld magadra és a tested jelzéseire. Érdemes elvégezni az önvizsgálatot minden hónapban, a menstruációt követő ötödik napon. Abban az esetben, ha már menopauzában vagy, jelölj ki egy napot a hónapban és mindig ugyanezen a napon végezd el.

Igaz, hogy az esetek nagyobb részében az 50 év feletti nőket érinti ez a betegség, de sajnos egyre több a fiatalabb érintett, ezért 20 éves kortól kezdve érdemes elkezdeni az önvizsgálatot. Szánj magadra időt, ismerd meg a testedet, így nagyobb eséllyel észreveszed, ha bármi elváltozás jelentkezik!

Az önvizsgálat egyszerű, pár percet vesz igénybe, kövesd az alábbi lépéseket!

Vetkőzz le derékig, állj vagy ülj erős fényben a tükör elé. A mellek megtekintésekor ne feledd, hogy azok sosem teljesen egyformák.
 

Mire kell figyelned?

- Látsz-e változást melleid méretében, alakjában?
- Van-e változás az mellbimbókon, a bimbóudvarban?
- Van-e vérzés vagy váladékozás valamelyik mellbimbóból? 
- Vannak-e szokatlan bőrelváltozások, behúzódások, kiemelkedések a melleiden?

Amennyiben a képen látható bármelyik tünetet észleled magadon, keresd fel háziorvosodat és majd ő eldönti, hogy szükséges-e további vizsgálat.

FONTOS! Soha ne várjál, járj utána a dolgoknak, hogy minél előbb megnyugodhass!

 

 


A fenti kérdésekre a választ a tükörben találod meg a következő módon:


1. Lógasd le lazán a karjaidat, tekintsd meg a melleidet.
2. Emeld fel karjaidat a fejed fölé, miközben egyik oldalról a másikra fordulsz, kövesd a mellek kontúrjának változásait különböző szögekből megtekintve azokat.
3. Enyhén préseld össze a mellbimbókat nincs-e vérzés, váladékozás belőlük?Az mellek áttapintása 8 lépésben!

 

Az alábbi linkre kattintva egy videot találtok a helyes önvizsgálatról: https://blausen.com/hu/video/az-emlok-onvizsgalata/   

FONTOS! Az önvizsgálat NEM helyettesíti a szűrővizsgálatokat! Ez egy plusz, amit tehetünk magunkért.

Magyarországon minden 45 és 65 év közötti nő kétévente kap behívót az ingyenes mammográfiás szűrővizsgálatra! 

Amennyiben Te fiatalabb vagy idősebb vagy és bármi szokatlant észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz és kérjél ultrahangra beutalót.

Ha bármi gyanúsat találnak az ultrahangon, fognak készíteni mammográfiát is és mintavételt is. Ezen három vizsgálat együttes eredménye ad biztos diagnózist!