Áttétes mellrák

Az áttétes mellrák a betegség egy olyan típusa, amely az emlőből átterjedt a test más területeire is. A tumorokat (amelyeket karcinómának vagy adenokarcinómának is neveznek) ha már a test más területein, más szervekben is megjelennek, áttéteknek nevezünk.

Az áttétes mellrák diagnózisához orvosodnak ki kell derítenie, hogy pontosan milyen típusú rák alakult ki. Ez lesz a segítségére abban, hogy megtalálhassa a számodra legjobb kezelést.

A mellráknak lehetnek HER2 és hormon-receptor (HR) markerei a daganatos sejteken. Ezek a markerek segítenek a hatékony terápia megtervezésében. Ez lehet kemoterápia (vagy kemo),hormongátló kezelés, célzott terápia, sugárkezelés vagy műtét.

 

A mellráknak négy különböző stádiuma létezik 0-tól IV-ig. A betegség stádiuma függ a tumor méretétől, attól, hogy átterjedt-e a környező nyirokcsomókra, illetve a szervezet más területeire. Az áttétes mellrák egy IV. stádiumú (vagy 4. stádiumú) mellrák. Ez azt jelenti, hogy a rák már átterjedt a test más szerveire is.

Bizonyos esetekben egy másik besorolási rendszert is használhatnak, ennek a neve TNM osztályozás (T-tumor, N-nyirokcsomó, M-áttét). Azonban a TNM besorolási rendszer kevésbé gyakori, mint a számozásos besorolási rendszer (0-IV stádium).

 

Korainak a 0, 1. vagy 2. stádiumú mellrákot nevezikEz olyan rákra utal, amely az emlőben van, vagy kizárólag az ahhoz közeli nyirokcsomókra terjedt át. Kialakulása általában meghatározott ideig tart.

Az áttétes, más néven IV. stádiumú (vagy 4. stádiumúmellrák esetén a rák átterjedt az emlőből a test más szerveire is. Ez a betegség legelőrehaladottabb formája.

A csak lokálisan, az emlő területére, de távoli szervekre és szövetekre ki nem terjedő formát gyakran "helyileg előrehaladott mellráknak" vagy III. stádiumú mellráknak nevezik.

 

Ha a betegséged kiújul, újra meg kell vizsgálni a rákos sejtek HER2 és hormon receptor státuszát, mivel ezek változhatnak az eredeti állapothoz képest.


További információkért kattints az alábbi linkre:

http://www.mellettedallunk.hu/


Forrás: www.mellettedallunk.hu

2018.01.16.

 

Fotó: http://napavalleyregister.com