Diagnosztika

A diagnosztika célja hogy a szervezetben található, mérhető adatokat (legyen az vérösszetevő, anatómiai képlet, szövetminta) összehasonlítsuk az arra jellemző, normál értékekkel, ezzel értékelhetővé téve a kis vagy nagy fokú, adott esetben kóros eltéréseket, megalapozva a pontos diagnózist és terápiás tervet.

 

Nagyon fontos, hogy pontos diagnózis nélkül ne akarjunk magunknak - az észlelhető jelekből öndiagnózist felállítani, de legalább ilyen fontos, hogy a betegségre utaló jeleket (pl.: csomó a mellben) ne bagatelizáljuk, ne várjuk, hogy az magától elmúlik, vizsgáltassuk ki és lássuk mi annak az oka.

A rákszűrés is a diagnosztika része. Ne feledkezzünk meg a fontosságáról! Mindenki menjen el az előírt szűrésre - legyen az mell, tüdő, vastagbél, prosztata vizsgálat.

 

Több diagnosztikai eljárást ismerünk és használunk az orvosi gyakorlatban, ezek közül a rákdiagnosztikában alkalmazott leggyakoribbakat mutatjuk most be.

 

Képalkotó diagnosztika (UH, röntgen, MR, CT, PETCT). A különböző alapon működő eljárások közös vonása, hogy megtalálja a környezetétől eltérő (például denzitásban, aktivitásban) képleteket. Segítségével képet - a szó szoros értelmében - kapunk az anatómiai képlet kiterjedéséről, formájáról, annak esetleges áttéteiről vagy azok hiányáról.

 

Labordiagnosztika - a rákdiagnosztikai labor vizsgálat (az egyes szervek normál működését jellemző értékek eltérései) során az egyes tumorokra jellemző markereket keressük. Ezek a specifikus markerek bizonyos tumor lokalizációkra jellemzőek, de fontos tudni, hogy értékük nem kizárólag a tumor megjelenése során emelkedhet meg (pl. gyulladás is emelheti az értéket).

 

Patológiai diagnosztika. Sokféle és nagyon fontos információt szolgáltató diagnosztikai forma. Szövettani vizsgálat - amely során a célzott mintavétellel vagy sebészeti beavatkozással eltávolított szövetet vizsgálják és értékelik. Pontos diagnózist felállításához nélkülözhetetlen. A szövetminta morfológiai értékelését kiegészítheti még hisztokémiai illetve molekuláris genetikai vizsgálat, melynek során fehérjék jelenlétét (leggyakrabban a sejtfelszínen megjelenő receptorok, úgy mint ösztrogén, progeszteron, HER2), illetve azokat vagy más fehérjéket kódoló gének aktivitását mérjük, amely a pontos diagnózis mellett segíti a betegség kezelésével kapcsolatos - terápiás döntések meghozatalát.

 

Molekuláris vagy gén diagnosztikai vizsgálatok. Több célzott terápiás gyógyszer csak bizonyos genetikai eltérések (mutációk) esetén fejtik ki hatásukat. Ezen eltérések, mutációk illetve genetikai típusok meghatározása történik széles körben a molekuláris diagnosztika segítségével.

E mellett rendelkezésre állnak még úgynevezett panelvizsgálatok, ahol egy előre rögzített génpanel aktivitását, mutációit vizsgálják.

 

Korai emlőrákban a terápiás döntést több paraméter meghatározása segíti (ösztrogén, progeszteron, HER2 receptor, Ki67, stb.), sokszor azonban még ezek segítségével sem tudunk biztos döntést hozni. A betegek egy bizonyos csoportjánál (korai, ösztrogén receptor pozitív, HER2 negatív betegeknél) világszerte elterjedt vizsgálat az OncotypeDX vizsgálat, amely egyértelmű, a konkrét esetre vonatkozó információt nyújt a betegség kiújulására és a terápiás döntésre vonatkozóan. A több mint 500 000 esetben elvégzett vizsgálatról további információt itt találsz: http://oncotypedx.hu/az_oncotype_dx_teszt_kivitelelezeserol_es_a_teszt_eredmenyerol_1

 

Ezek a panelvizsgálatok fontos, de alapból az OEP által nem finanszírozott vizsgálatok. Minden ilyen vizsgálat megrendelése és kifizetése előtt tegyük fel kezelőorvosunknak a kérdést, hogy

 

  • Ő támogatja-e a vizsgálat elvégzését?
  • Releváns-e a vizsgálat az én betegségem típusa, stádiuma szempontjából?
  • Új paramétereket vizsgálnak itt vagy a kórházi patológia által már mért értékeket mérik újra?
  • Segíti-e ez a vizsgálat a terápiás döntést - kapunk belőle azonnal használható terápiás információt?
  • Ezek alapján megéri nekem azt a pénzt amit erre elköltök?
  • Van esetleg lehetőség arra, hogy az OEP vagy a kiegészítő biztosításom terhére végezzük el ezt a vizsgálatot?

 

Ne hozzuk sem kezelőorvosunkat, sem pedig magunkat olyan helyzetbe, hogy egy teljesen irreleváns géndiagnosztikai riporttal állítunk be hozzá, amelyet nem tudunk a későbbiekben használni, de nagyon sok pénzt kifizettünk érte. A kezelőorvossal lefolytatott konzultáció tanácsa ugyanígy vonatkozik a táplálék kiegészítők alkalmazására is, bár ez már eltér a diagnosztika tárgykörétől.