Hasznos tanácsok

Hasznos tanácsok, melyeket érdemes megfogadni, de legalábbis kipróbálni!

Részleges vagy teljes mell eltávolító műtét után, érdemes már 1-2 nap múlva elkezdeni az óvatos gyógytornát, amit a kórházban megmutat a gyógytornász. Otthon is folytatni kell, hogy ne ödémásodjon a karotok.

A kemoterápiás kezeléstől kiszárad a bőr. Patikában lehet kapni, a BABE termékeit, ezek közül is az Omega testápolót javasoljuk, ami atópiás bőrre való és nagyon tápláló.

Szintén BABE termék, az Omega hidratáló tusfürdő (olaj), melyet érzékeny bőrre fejlesztettek ki.

Arckréme is van ennek a családnak, ezek közül a baba arckrém, ami nagyon jó.

A kemó alatt nem nézünk ki valami fényesen, ha valaki sminkelni szeretné magát, akkor mindenképpen olyan termékeket válasszon, ami mentes minden adalék anyagtól! Javasoljuk a Body Shop termékeit!

http://the-body-shop.hu/?gclid=CjkKEQjwxN6dBRDavZLpufuu9L8BEiQA4Vx1bwe88jY_lT_C_PltHMr9yd5h4pAJiS6oWGybv7lyRqzw_wcB

Fontos, hogy CSAK alumínium mentes izzadásgátlót vegyetek. Ezek közül is nagyon sokféle van a piacon, pár fajta, ami nekünk bevált: Jason (Aloe Vera), Crystal deo tömb, Dr Organic, Garnier Mineral Invisi Cool.

Hajápolás, ami viccesen hangzik, amikor nincs egy szál haja sem az embernek, de újra lesz és van egy fantasztikus sampon, amit kifejezetten erre ajánlanak és tényleg jó. Ez a Silia nevű sampon (Kleanthous, Silia (extra c.s.m. enriched). Akkor érdemes elkezdeni használni, amikor már vége van a kemónak és már nem akarjuk többször leborotválni a hajunkat. Ha már újra van rendes hajatok, akkor is lehet kúra szerűen használni tavasszal.

Paróka kérdés. Fantasztikusan jó parókákat lehet ma már kapni, mindenki talál a saját ízlésének megfelelőt. Több bolt is van, rögtön az Országos Onkológia Intézettel szemben van egy, és van egy a XI. Karolina út 34/b-ben. Fontos! Az onkológussal fel kell iratni és akkor az összeg felét visszakapjátok! A paróka alá érdemes megvenni a bambusz sapit, ami egy nagyon vékony anyagú sapka, légáteresztő és teljesen természetes alapanyagú. Így nem olyan kellemetlen a fejbőrnek a paróka belseje.

Aki pedig nem szeretne parókát hordani, mert ilyen is sok van, annak csodálatos kendőket javaslunk, mindenféle fazonban, színben.

Szintén a kemó alatt előfordul, hogy kikészül a nyálkahártya, kisebesedik a nyelv. Megelőzésre: Caphosol. És ha már nem sikerült megelőzni, akkor pár öblögető, amit javaslunk: Octenidol, Biotene öblögető, Tantum Verde öblögető spray, Muchotherapy szájvíz, Aloe First, Corsodyl, Aperisan, Glycosept, zsályatea, kamillatea. Mindenkinek más válik be, ezért ajánlunk többet is.

A betegség ideje alatt végig érdemes gondoskodni a megfelelő mennyiségű D vitamin bevitelről. Napi ajánlott mennyiség felnőtteknek 3000 Ne. Háziorvossal föliratható.

FONTOS! Általában az onkológusnak nincsen erre ideje, de érdemes a háziorvossal nézetni a kemók előtti laboroknál, hogy nincs-e vashiányotok. Sok mindent okozhat, többek között még fáradékonyabbak lehettek, ami amúgy is a kemó velejárója. Ha ez fennáll, akkor kérjetek kúra szerűen vénásan. A szájon át történő pótlás nem elég!

A sugárkezelésnek nincsenek olyan kemény mellékhatásai, mint a kemónak, de a sugarazandó területre érdemes azért odafigyelni, hogy ne égjen meg. Kenni kell, erre többféle krémet is javasolnak, lehet Panthenolt használni, de van kifejezetten erre ajánlott krém is, ez a Radiocare, melyet patikában lehet kapni. Nem olcsó, de jó. FONTOS! A sugárkezelés előtt és után 1 órával nem szabad kenni!

Mellápolás: fontos, hogy operáció (mell eltávolító) után kényelmes melltartót viseljetek. Ezek beszerezhetőek az Anita Hungária boltjában (Bp.1123 Kékgyolyó u. 22.), illetve az Amoena boltjában (Bp. 1042 József A. u. 79-81.). Ebben két boltban lehet egyébként a mellprotéziseket is beszerezni és az ehhez gyártott melltartót is. Szintén itt tudjátok megvenni a rekonstrukciós műtét utánra ajánlott kompressziós melltartót, melyet a sebész ír föl receptre és így olcsóbb. Évente egy darabot lehet feliratni.

http://www.amoena.hu/

Aki már a helyreállító műtéten is túl van, következik a mellbimbó tetoválás, ami pontosan azt jelenti, hogy egy speciális orvosi eljárással megtetoválják a mellbimbó udvarát. Sajnálatos módon ezt nem támogatja az OEP és 40 000 forintba kerül. Kiváló szakember és nagyon empatikus hölgy, aki ajánlunk: Vámos Móni, Mona Lisa Stúdió (Bp. III. Lajos u. 70-72.)

http://www.monalisastudio.hu/orvosi-tetovalas