Bőrápolás

A kemoterápia alatt nagyon kiszáradhat a bőrünk, ezért fokozottan oda kell figyelnünk a mindennapi testápolásra. Mindenképpen használjunk olajos vagy zsíros krémet, ami nem tartalmaz parabént és alumíniumot!!!

 

Javasoljuk a Body Shop termékeit!

http://the-body-shop.hu/?gclid=CjkKEQjwxN6dBRDavZLpufuu9L8BEiQA4Vx1bwe88jY_lT_C_PltHMr9yd5h4pAJiS6oWGybv7lyRqzw_wcB

 

Illetve a Yamuna termékeit:

http://www.yamuna.hu/ 

 

A sugárterápia alatt a sugarazandó területet érdemes minden nap kenni, de soha nem a kezelés előtt, hanem utána. Erre kiválóan alkalmas a patikában (jó áron) beszerezhető Bepanthen, illetve a drágább árfekvésű Radiocare krém, melyet az Országos Onkológiai Intézet patikájában tudjátok megvenni.

 

 

 

 

Nagyon fontos és gyakran visszatérő téma, a helyes bőrápolás a betegség után IS. Ha pedig erről beszélünk, akkor a parabénekről kell pár szót ejtenünk. Alábbiakban szeretnénk nektek pár támpontot adni a parabénmentes kozmetikumok beszerzéséhez, illetve a parabének káros hatásáról.

 

Mik is azok a parabének?

A parabén, egy parahidroxibenzoát-alkán, azaz a parahidroxibenzoát-sav alkohollal való kondenzációjából származó észter. 

Két legismertebb fajtája:

Az etil-parahidroxibenzoát (E214) (más néven etilparabén)  a p-hidroxibenzoesav etil-észtere. Nátriummal alkotott sója a nátrium-etil-parahidroxibenzoát (E215).

A propil-para-hidroxibenzoát (E216) (más néven propilparabén) a p-hidroxibenzoesav propil-észtere.

 

Hol találhatóak és miért?

Antibakteriális és gombaölő hatásuk miatt tartósítószerként alkalmazzák élelmiszerekben, italokban, kozmetikumokban és egyes gyógyszerkészítményekben. A tisztálkodó szerek (samponok, hidratáló krémék, borotvahabok, tusfürdők, dezodorok stb.) több, mint 80%-ában jelen vannak.

Az antibakteriális és gombaölő hatás attól függ, hogy mekkora a parabén észterének szénlánca. Leggyakrabban a fentebb említett etilparabént és probilparabént használják könnyű oldhatóságuk miatt, és mert könnyen kölcsönhatásba lépnek.

Az etilparabén önmagában színtelen anyag és nem érzékeny a hidegre vagy a melegre.  Az élelmiszeriparban elsősorban tartósítószerként, a különböző gombák (élesztő-, és penészgombák) elleni adalékanyagként alkalmazzák. Ezen kívül pl. a helyi érzéstelenítőkben is használják antibakteriális hatása miatt.

A propilparabént kozmetikumokhoz, gyógyszerekhez valamint élelmiszerekhez használják, tartósítószerként a vízalapú krémekben, samponokban és fürdőszerekben alkalmazzák. Előállítása szintetikus úton viszonylag olcsó, ezért nagy mennyiségben termelhető.

 

Mi a baj velük?

A fenti előnyös tulajdonságok ellenére a parabének használata a kozmetikumokban vitatott téma. Ennek oka leginkább az, hogy felmerült annak gyanúja, hogy a parabéneknek szerepük lehet a rák, elsősorban mellrák kialakulásában. Főként a dezodorokban, krémekben lévő parabének lettek meggyanúsítva. Befolyásolhatják a természetes ösztrogén (egyik fő női hormon) szintet, felhalmozódhatnak a szövetekben és növelhetik az UVB okozta DNS károkat a sejtekben. Bár a fenti dolgok igencsak ijesztően hangzanak, a tudomány mai álláspontja szerint az a mennyiségű parabén, aminek normálisan az emberi szervezet ki van téve, nem okozza a fenti negatív hatások egyikét sem a szervezetben (kivéve talán az UVB károkat, úgyhogy használjunk fényvédőt, de azt amúgy is használjunk). A hatályos EU szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0.4% lehet. Felhívnánk azonban a figyelmeteket arra, hogy mi nem vagyunk „normális emberi szervezet”. Legtöbbünk ösztrogéncsökkentő hormont kap szuri, vagy tabletta formájában. Értelmetlen tehát, ha ellene dolgozunk azzal, hogy az ösztrogén szintet növelő parabénes kozmetikumokat használjuk.

 

Károsak vagy sem?

2010-ben a parabének „ügye” nagy vitát kavart. 2011. májusában pl. a francia Nemzetgyűlés betiltotta használatukat Franciaországban, miután kiderült, hogy képesek aktiválni az ösztrogén-receptorokat és így lehetséges, hogy hatással vannak a termékenységre és az olyan ösztrogénfüggő daganatokra, mint a mellrák egyes fajtái.

Az emberi szervezet a parabéneket viszonylag jól tolerálja a gyógyszerekben, szájon át történő adagolásban. De ezzel egy időben, a tudományos kutatások alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a parabének a kozmetikai szerekben található koncentrációban gyorsítják a bőr öregedését és a napsugárzásnak kitett bőrfelületen a DNS roncsolódását idéznek elő. Más kutatások szerint, fokozzák a mellráksejtek osztódását és csökkentik a tesztoszteron előállítást. A legújabb vizsgálatok szerint az arckrémekben, dezodorokban, sőt néhány feldolgozott hústermékben is megtalálható parabének egyértelműen kimutathatók a mellrákkal diagnosztizált nők szövetmintáiból.

Tehát, azt kell mondjuk, hogy a vélemények nagyon megoszlanak a parabének megítélésében. Egyik oldalon állnak a kutatási eredmények (esetlegesen megkérdőjelezhető módszertannal), a másik oldalon a parabének kétségtelenül hasznos tulajdonságai, mint pl. antibakteriális, gombaölő hatásuk.

 

Mik az alternatívák?

A kozmetikai iparnak szüksége van a tartósítószerekre, hogy a termékeikben a baktériumok és gombák szaporodását megelőzzék.

Egy laboratórium pl. a tej UHT sterilizálásának technikáját próbálja a kozmetikumokra alkalmazni (pár másodpercre nagyon magas hőmérsékletre történő hevítés, majd hirtelen hűtés).

A 70-es évek óta a Beiersdorf laboratórium egy másik technológiát használ a kék Nivea krém előállításakor: a krém továbbra is a víz emulziója az olajban, de a vízcseppek mérete jóval kisebb. Így a baktériumok, melyeknek vízre van szükségük a fejlődésükhöz, gyorsan az olajréteggel találják szemben magukat és nem szaporodnak tovább.

Az E vitamint is gyakran alkalmazzak tartósítószerként az emulzió típusú kozmetikumokban (mint a folyékony szappan, tusfürdő vagy arckrémek), mivel antioxidáns hatású és a grapefruitmag-kivonattal társítva elég jó eredményeket lehet vele elérni.

Végül egyes természetes illóolajok is használhatók tartósítószerként. Ezekkel szemben gyakori kifogás, hogy problémákat is okozhatnak (allergiák), de az egészségre való kockázatuk meg mindig jóval kisebb, mint a szintetikus tartósítószereké.

 

Mit tehetünk egyénileg?

Ha úgy döntünk, mint érintettek, hogy óvatosságból nem szeretnénk parabén tartalmú termékeket használni, első ránézésre elég nehéz dolgunk lesz, mert ha egy termékre nincs ráírva, hogy parabénmentes (vagy ohne Paraben, bez paraben, paraben-free, parabenfrei, senza parabeni…stb), akkor sajnos biztosak lehetünk benne, hogy tartalmaz parabént. Ne tévesszenek meg bennünket olyan varázs-szavak, mint natúr, vagy biotermék, sensitive, soft stb, mert ez automatikusan nem jelent parabénmentességet.

A tejesség igénye nélkül, összeszedtünk néhány márkát, termékcsaládot, melyek esetünkben szóba jöhetnek. Ne sajnáljátok rá az időt, nézzétek meg, hogy mit emeltek le a polcról. Később egészségetek is meghálálja majd kitartásotokat. A lelkiismeretetek is nyugodtabb lesz, mert ezzel is egy újabb lépést tettetek az egészségtudatosság felé.

Szerencsére, már kozmetikumok egész sora áll rendelkezésünkre, hogy olyan készítményt válasszunk, amit a pénztárcánk is megenged számunkra.

Jó eséllyel, de kissé borsos áron válogathatunk a patikákban. Az itt előforduló legkedveltebb márkák: Eucerin, Bioderma, VICHY, Lancome, Uriage (új termék család, főleg a napozó szereit dícsérik) stb.

Számos parabénmentes terméket forgalmaz a Douglas, vagy a Marionnaud is – AHAVA, Estée Lauder, Clinique, Clarins, Lancome, Biotherm, Douglas sajátmárkás termékek, stb.

A legszimpatikusabb ár/értékarányú készítményeket a DM, a Rossmann és a Müller üzleteiben találhatjátok meg. Ezek közül is figyelmetekbe ajánlanánk a Helia D, Lanosan Med, Dr.Organic, Anaconda, Himalaya (elsősorban fogkrém), SAVO, Garnier (főleg desodorok) termékeit.

 

Fontos! Választás előtt mindig olvassátok el, mit tartalmaz, illetve mit nem tartalmaz az adott termék, mert egy termékcsaládon belül is előfordul, hogy van parabén tartalmú és parabénmentes változat is (pl. a Dove desodorok többnyire tartalmaznak parabént, de van parabénmentes változat is és   ugyanez érvényes a Garnier samponjaira).

Meg kell említenünk a kézi, illetve házi készítésű kozmetikumokat is, hiszen sok helyen készítenek nagyon jó minőségű termékeket, amiket kozmetikákban, vagy bioboltokban lehet beszerezni.