Mellékhatások és azok enyhítése

Kemoterápia

 

A kemoterápiát mikor kapom?

A kemoterápia történhet a műtét előtt, a műtét után, illetve (ha távoli áttétek vannak) akár a műtét helyett, önálló kezelésként.
 

Azt hallottam, hogy a kemoterápia elviselhetetlen…
Az alkalmazott kezelések közül a kemoterápiának van a legrosszabb híre a betegek között. Ez az esetleges mellékhatásai miatt van így, annak ellenére, hogy ezek többségében ma már jól kontrollálhatók.

Milyen mellékhatásai vannak a kemoterápiának?

Sajnos ma még nincs egyetlen olyan kemoterápiás szer sem, ami csak és kizárólag a daganatsejtekre hat, ezért minden kemoterápiának lehetnek mellékhatásai. Ezek közül a haj elvesztése okozza a legnagyobb lelki megterhelést, a kezelés utáni esetleges hányás vagy hányinger, a levertség és a gyengeség pedig a testi megpróbáltatást.

 

Mást nem okoz?

A legveszélyesebb mellékhatást nem is lehet érezni, nevezetesen, hogy a csontvelő működését átmenetileg gátolja.

 

Ennek mi a jelentősége?

A csontvelő termeli a vérben lévő fehérvérsejteket. A fehérvérsejtek védik a szervezetet a fertőzések ellen. Ha a kezelés következtében csökken a fehérvérsejtek száma, fokozódik a fertőzések kialakulásának veszélye, és ilyenkor a fertőzés nagyon súlyos lefolyású lehet.

  

Lehet valahogy pótolni ezeket a fehérvérsejteket?

Igen. Szerencsére ma már vannak antibiotikumok, gomba- és vírusellenes szerek, illetve a csontvelő működését serkentő gyógyszerek, így a szervezetet meg lehet védeni arra az időre, amíg a fehérvérsejtszám alacsony. Ehhez viszont vérképkontroll eredmény kell, mivel a fehérvérsejtszám esésnek nincsenek klinikai tünetei. A kemoterápia alatt a rendszeres vérképkontroll elengedhetetlen!

 

Sugárterápia

 

Van a sugarazásnak mellékhatása?


A bőr kipirosodásától eltekintve más lényeges mellékhatás nem várható. Kicsit fáradékonyabb lehet tőle az ember, de ez ritkábban fordul elő.

 

Hormonterápia

 

Az antihormon kezelés mellékhatásai részint az ösztrogénképződés, illetve az ösztrogénhatás megszűnéséből, részint magából a gyógyszeres terápiából adódnak.
Az ösztrogénszint csökkentésével kapcsolatos mellékhatások azonosak azzal, amit a nők normál körülmények között a havi vérzés megszűntekor, menopauzában átélnek. A különbség annyi, hogy normál körülmények között a petefészkek hormontermelése évek alatt, fokozatosan csökken le nullára, míg a gyógyszerterápia hatására ugyanez 30 napon belül bekövetkezik. Tehát az úgynevezett menopauzás tüneteket (verejtékezés, hőhullámok, hüvelyszárazság, esetlegesen a hang mélyülése) a betegek hirtelen, és sokkal hevesebb mértékben élhetik át. Ezek a tünetek, mint ahogy az normál körülmények között is történik, néhány hónap alatt maguktól megszűnnek.
A mellékhatások másik része a gyógyszerterápiából adódik. Az antiösztrogén fokozhatja a vérrögképződést, illetve a trombózis-és embóliakészséget, ezért minden hirtelen jelentkező lábdagadást nagyon komolyan kell venni. Ritkán, minden kb. 10.000 nőből egynél méhtestdaganatot is okozhatnak ezek a gyógyszerek, ezért a nőgyógyászati kontroll a kezelés ideje alatt félévente javasolt, pecsételő vérzés esetén pedig haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A menopauzás tünetek tekintetében az aromatázgátlók és az antiösztrogének lehetséges mellékhatásai azonosak. A gyógyszerterápiából adódó mellékhatások azonban eltérőek, az aromatázgátlók nem okoznak méhtestdaganatot, illetve jóval ritkábban vezetnek trombózishoz, embóliához.

A daganatnövekedés gátlásán túl van-e egyéb pozitív hatása az antihormon kezeléseknek?
Igen. Az antihormon kezelések 50 %-kal csökkentik egy újabb daganat kialakulásának esélyét a másik emlőben, illetve kedvezően befolyásolhatják a változás korának egyik kellemetlen velejáróját, a csontritkulást és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából fontos vérzsírok szintjét.