Onkológus válaszol

Az érintettek által felett gyakori kérdésekre Dr. Rubovszky Gábor, az Országos Onkológiai Intézet onkológus főorvosa válaszol.

2015.07.06.

 

1.  Kemoterápia alatt illetve után lehet-e vitamint és/vagy étrend kiegészítőt szedni, és ha igen, melyiket?

Kemoterápia alatt semmilyen speciális vitamin igény nincs és speciális étrend kiegészítők szedésére sincs szükség. Általában speciális pótlásra akkor kerül sor, ha valamilyen hiány igazolódik (ilyen pl. a D-vitamin, A-vitamin vagy vas hiány). Elsősorban a téli hónapokban egy a gyógyszertárban is kapható multivitamin készítménynek ellenjavallatát én nem látom. Általában elmondható, hogy minden biológiailag aktív anyagnak nem csak hatása, hanem mellékhatása is van, ezért bármit elkezd szedni valaki azért, hogy hatást elérjen, arra is számítani kell, hogy nem várt, esetleg hátrányos hatások is megjelennek. Mindehhez hozzáadódik, hogy van több olyan készítmény, mellyel a daganat szempontjából negatív vizsgálatok is történtek. Mindezt egybevetve, ezért onkológiai szempontból speciális étrend kiegészítők szedését mi nem javasoljuk.

 

2.  Van-e olyan vitamin és/vagy étrend kiegészítő,amely kifejezetten ellenjavallt a kezelések alatt és után?

Erre a kérdésre már a fentiekben válaszoltam, de még egyszer kiemelem, hogy az egyes étrend kiegészítők mellett néha súlyos máj, vagy vesekárosodást észleltünk több alkalommal, ill. felmerül annak a lehetősége is, hogy épp a daganat ellen alkalmazott kemoterápia hatékonyságát csökkenthetik egyes készítmények.

 

3.  Az antihormon kezeléssel együtt járó kellemetlen mellékhatások csökkentéséért mit tehet a beteg?

Az antihormon kezelésnek több fajta kellemetlen mellékhatása van. Leggyakoribbak a hőhullám és a verejtékezés, mely néha nagyon sok kellemetlenséget okoz, a normális napi életvitelt, ill. az éjszakai pihenést is megzavarja. Kezelése, vagy csökkentése nem egyszerű feladat, mégis vannak olyan életmódbeli tanácsok, amelyekkel lehet csökkenteni ezeket a kellemetlen mellékhatásokat. Ilyen az energia dús ételek és italok, vagy a kávé kerülése, vagy csak minimális fogyasztása, a rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás, az erős fűszerek kerülése.  Gyógyszeresen, amiről lehet tudni, hogy csökkenti a hőhullámokat, azok némely depresszió ellenes készítmények, amelyek akkor írhatók fel Magyarországon, hogyha valakinek nagyfokú lehangoltság is jelentkezik. Egyéb gyógyszerekről egyértelműen nem igazolódott, hogy csökkentené a hőhullámokat, azonban egy enyhe feszültségoldó, vagy nyugtató hatású készítmény elsősorban az éjszakai pihenés elsegítésében előnyös lehet. A másik legtöbb nehézséget okozó mellékhatás az ízületi panasz, melynek csökkentésében szintén a rendszeres fizikai aktivitás segíthet, javasolják szükség szerint fájdalomcsillapítók alkalmazását, mely lehet tabletta, de lehet a fájdalmas ízület külsőleges kezelése (pl. valamilyen géllel vagy kenőccsel), és sokak ízületi panaszát csökkentik a most már elérhető kurkuma készítmények, ill. porcpótló készítmények. Keveset beszélünk róla, de legalább minden harmadik páciensnél valamilyen nőgyógyászati panasz is előfordul, melyet érdemes felemlíteni a gondozó onkológus kollegánál, ill. nőgyógyász kollegánál is.

 

4.  Fogamzásgátlás szükséges-e az antihormon kezelés alatt? Mire érdemes figyelni? (pl. ösztrogéntartalmú sikosítók, gumióvszer stb.)

Az antihormon kezelés nem antikoncipiens, ezért emellett fogamzásgátlás mindenképpen szükséges, annál is inkább, mert az antihormon készítmények mellett nagyon magas a magzati malformáció (fejlődési rendellenesség) kialakulásának a veszélye. Elsősorban úgynevezett barrier módszert javaslunk, a hormon, pl. ösztrogén tartalmú síkosítók hátránya az lehet, hogy abból - ha kis mennyiségben is - de a szervezetbe is jut hormon, mely a daganat szempontjából előnytelen.

 

5.  Az antihormon kezelés után lehet-e gyermeket vállalni, és ha igen, mennyi a minimális várakozási-regenerálódási idő?

Antihormon kezelés után lehetséges gyermekvállalás, fél év kihagyást javaslunk az antihormon kezelés befejezését követően. Ilyen kérdésben mindenképpen javaslom, hogy a gondozó onkológus kollegával is konzultáljanak.

 

6.  BRCA vizsgálatra jelentkezés módja? Pozitivitás esetén mi a teendő?

Genetikai vizsgálat (jelenleg elsősorban BRCA mutáció vizsgálata) nem minden esetben szükséges. Vannak olyan szituációk, amikor megalapozott a gyanúja, hogy ilyen mutáció áll a daganat hátterében, ekkor érdemes elvégezni a vizsgálatot. Ezt a kérdést szintén az onkológus kollegával érdemes megbeszélni, a beutalót is ő adja az ilyen mutáció vizsgálathoz. Amennyiben mutáció igazolást nyer, nem egyszerű rá válaszolni, hogy ilyenkor mi a teendő. A genetikai vizsgálat része minden esetben genetikai tanácsadás is, melynek keretei között nem csak a vizsgált pácienssel és jövőjével kapcsolatban felmerülő kérdéseket kell átbeszélni, hanem nyilvánvalóan a családtagokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket is.

 

7.  BRCA pozitivitásnál a családtagokat (fel-és lemenő ágon) hogyan lehet bevonni a kivizsgálásba?

A családtagokat a BRCA pozitivitás, ill. a genetikai tanácsadás megbeszélés alapján és nagyon körültekintően szabad bevonni a vizsgálatokba.

 

8.  A kezelések után mennyi idő elteltével kezdődhet a rekonstrukció, és annak mik a feltételei?

A rekonstrukcióra több időpontban is sor kerülhet. Vannak olyan szituációk, amikor már a daganat-műtéttel egy időben rekonstrukció is történik, vannak olyan szituációk, amikor jobb ezt későbbi időpontban elvégezni. Tehát erre a kérdésre nem lehet egyszerűen felelni, az onkológus kollegával, sebésszel kell megbeszélni, náluk kell fölvetni, hogyha ilyen igénye van valakinek. Általános elv, hogy ma már a rekonstrukcióra törekszünk.

 

9.  Mit jelöl a műtét utáni szövettani eredményen a Ki67?

A műtéti szövettani eredményen szereplő ki67 érték a daganat osztódási aktivitására utal. Az alacsony érték egy lassan osztódó daganatot, a magas érték gyorsan osztódó daganat fajtát valószínűsít, mely az utókezelés meghatározásában bír jelentőséggel.

 

10.  Emlőrákon átesett betegnél a kezelések után megengedett-e gyógyfürdő, szauna, test-és arcmasszázs, gépi kezelések (pl. hullámmasszázs, villanófényes szőrtelenítés,ultrahangos hidratálás), illetve olyan edzésforma, amelynél elektromos vagy rezgő impulzusok (pl. speedfitnesz, EMS, Flabelos, PowerPlate stb.) is érik a szervezetet?

Én nem ismerek olyan vizsgálatot, melynek az lett volna a célja, hogy választ adjon erre a kérdésre. Tudniillik, hogy gyógyfürdő, szauna, különböző masszázsok, speciális edzések milyen hatással vannak a daganat gyógyulására, ill. esetleges kiújulására. Arra viszont egyértelműen vannak adatok, hogy az egészséges életmód előnyös, onkológiai szempontból is. Amit elsősorban figyelembe kell venni, hogy a hónalji nyirokcsomók eltávolítása után úgynevezett lymphoedema alakulhat ki, tehát ennek a területnek a kímélete fontos. A végtagot nem csak a fizikai megerőltetéstől, sérüléstől, hanem a hő behatástól (meleg és hideg egyaránt) védeni kell.  Amennyiben az érintett kart a különböző egészségmegőrző módszer nem terheli meg ilyen szempontból, akkor én azoknak ellenjavallatát nem látom. Mindehhez kiegészítésképpen hozzá kell tennem, hogy a fölsorolt különböző szépészeti és fitness módszerek közül csak keveset ismerek, de ha tudjuk, hogy miért kell kerülni valamit, akkor talán mindenki maga is eldöntheti, hogy mire vállalkozhat.

 

11.   Mitől függ,hogy az antihormon kezelést csak tablettàs vagy kombinàlt (tabletta+injekció) formàban kapja a beteg?

Az, hogy valaki antihormon kezelésként csak tablettát, vagy injekciót is kap, az alapvetően szakmai kérdés. A változó-kor utáni állapotban injekcióra biztosan nincs szükség, a változókor előtti kezelés során akkor kerül sor injekció adására, ha az eddigi vizsgálati eredmények alapján a várható, hogy injekció adásával a gyógyulási arány magasabb, mint hogyha csak tablettát alkalmazunk. Sok esetben ezért elégséges változókor előtt is csak tabletta alkalmazása.