Hormonterápia

A hormonkezelés csak azokban az emlőrákos betegekben lehet hatékony, akiknek daganatsejtjei ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptort tartalmaznak. A kezelésnek számos előnye lehet, például az, hogy általában enyhébbek a mellékhatások.

A hormonterápia önmagában is eredményes, ám hatékonysága csak azoknál áll fenn, akiknek daganatsejtjei ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptort tartalmaznak (azaz receptor-pozitívak). Receptor hiányában ugyanis a hormon nem tudja hatását kifejteni. A kezelést - bár olykor magában is lehet hatékony - sokszor a kemoterápia kiegészítéseként (vagy azután) adják.

A hormonkezelésnek számos előnye van, így enyhébbek a mellékhatások, ami nem jelenti azt, hogy esetenként súlyos mellékhatás nem fordulhat elő. Az antiösztrogének trombózist, körülbelül minden tízezredik betegnél méhtestrákot, illetve a betegek 1-10%-ában depressziót okozhatnak. A kezelés megkezdésekor átmenetileg hőhullámokat válthatnak ki. Az antiösztrogén-kezelés mintegy 50%-kal csökkenti az ellenoldali emlőben a daganatképződést, ugyanennyivel a mellkasfali kiújulás (recidíva) esélyét, lassítja a csontritkulás (oszteoporózis) kialakulását, kedvezően befolyásolja a vérzsírok szintjét, sőt kb. 50%-kal csökkenti a petefészekrák kialakulását. Az úgynevezett hormonérzékeny daganatok az állapotromlás (relapszus) esetén jól reagálhatnak eltérő hatásmechanizmusú (pl. aromatázgátló) hormonkezelésre.

Azoknál a még menstruáló betegeknél, akiknél a kemoterápia ellenére megmarad a menstruáció, ennek gyógyszeres gátlása szükséges a női nemi hormonok szintjének csökkentése érdekében. Ennek módja a petefészkek eltávolítása helyett ma már a 2-5 évig alkalmazott gyógyszeres (injekciós) kezelés. A kezelés mellékhatásai megegyeznek a menopauza tüneteivel: a hőhullámok, a csontritkulás, a hüvely és egyéb nyálkahártyák szárazságával.

Forrás: daganatok.hu

 

 

 

 

Gyakori kérdések

 

Milyen hatással vannak a hormonok az emlődaganatra?

Ha a daganat sejtjeiben vannak működő receptorok (ez az ún. „receptor pozitív emlőrák”), akkor ezek megkötik a nemi hormonokat, közülük is elsősorban az ösztrogéneket. A nemi hormonok pedig serkentik a sejtosztódást. Rosszindulatú emlődaganat esetén tehát a hormonok problémát jelentenek, hiszen fokozzák a rosszindulatú sejtek osztódását.
 

Mit lehet tenni?

Antihormon terápiát (hormonellenes terápiát) lehet alkalmazni. Mivel az ösztrogén 90 %-át a petefészkek termelik (de a zsírszövet, a mellékvese, sőt maga a daganatszövet is termelhet ösztrogént), a legfontosabb feladat a petefészkek hormontermelésének felfüggesztése.
 

Hogyan?

Amennyiben az emlőrákos nőbeteg havi ciklusa (menstruációja) még fennáll, a kezelés időtartama alatt a hasfalba adott injekció ideiglenesen leállítja a petefészkek működését. Az injekciózást 28 naponta meg kell ismételni.


A kezelés után biztos, hogy újból menstruálni fogok?

A kemoterápia következményeként előfordul, hogy a menstruációs ciklus végleg leáll. A hormonterápia ilyen hatást nem idéz elő a szervezetben. A kezelést követően csak azok nem kezdenek újra menstruálni, akik a kezelés időtartama alatt, az életkoruk előrehaladásával menopauzába kerülnek, azaz havi ciklusuk a hormonkezeléstől függetlenül szűnik meg.
 

Elég az injekció?

Mivel a petefészkek működésének felfüggesztése nem szünteti meg teljesen az ösztrogén jelenlétét a szervezetben, antiösztrogén, vagy aromatázgátló gyógyszer szedése is szükséges.
 

Mi a különbség a két gyógyszer között?

Az antiösztrogén olyan gyógyszer, amelynek hatóanyaga a természetes ösztrogénnél erősebben kötődik a hormonreceptorokhoz, leköti azokat, megakadályozva a szervezetben még jelenlévő ösztrogén és a receptorok összekapcsolódását. Ez a gyógyszer biológiai hatást nem fejt ki. Az aromatázgátló nem az ösztrogén receptorhoz való kapcsolódását, hanem magának az ösztrogénnek a képződését akadályozza meg azáltal, hogy a képződés legfontosabb enzimét bénítja. Egyszerűbben fogalmazva az antiösztrogén az ösztrogén hatását, az aromatázgátló pedig az ösztrogén keletkezését gátolja.
 

Az injekciót és a tablettát együtt kell kapnom?

Csak akkor van szükség a két terápia együttes alkalmazására, ha a beteg a daganat diagnózisakor még menstruál. Amennyiben havi ciklusa már elmarad, akkor a petefészkek működését felfüggesztő hormonkezelésnek természetesen már nincs értelme. Ilyenkor csak a tablettás antihormon kezelés jön szóba, ami a fent említettek közül bármelyik lehet.
 

Meddig kell kapnom az antihormon kezelést?

5 éven át kell folytatni, mert a vizsgálatok azt igazolják, hogy az 5 éves antihormon terápia hatékonyabb, mint a 2 éven át tartó. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a 10 éves hormonkezelés nem hatékonyabb, mint az 5 éven át tartó, ezért ma a nemzetközi gyakorlatban az 5 éves kezelési idő az általános.