Sebészeti műtét

Ma már egyáltalán nem általános gyakorlat, hogy a mellműtétek során a teljes emlőt eltávolítsák: az emlőmegtartó műtétekkel a megőrizhető az egészséges mellszövet legnagyobb része, és kizárólag a daganatcsomó az, amely eltávolításra kerül.

A mellrák gyógyításának ez a legrégebben alkalmazott eszköze, de míg korábban a teljes mellet, az alatta lévő mellizomzatot és a hónaljárok nyirokcsomókat tartalmazó zsírszövetét is eltávolították, addig ma már arra törekszenek, hogy a műtéti beavatkozás minél kevésbé legyen radikális.

Milyen műtéti típusok léteznek? A masztektómia a fenti módszert jelenti, vagyis amikor mindent eltávolítanak. Akvadrantektómia során - amint arra a név is utal - a mellnek csak körülbelül a negyede kerül eltávolításra. A lumpektómiamég kevésbé radikális megoldás, hiszen ilyenkor csak a daganatcsomót és az ezt körülvevő egészséges mellszövet egy részét műtik ki. Az utóbbi eljárást emlőmegtartó műtétnek is nevezik.

Hogyan csökkenthető a kiújulás esélye? Az egyik lehetőség, ha a műtéti eljárást követően sugárterápiát is alkalmaznak. Ha lehetséges, az elsődleges választás az emlőmegtartó műtét és a kiegészítő sugárkezelés, a túlélési adatok ugyanis ebben az esetben megegyeznek azzal, mintha a teljes emlő eltávolítását követően alkalmaztak volna besugárzást.

A kiújulási esély egy kórtani eljárással is csökkenthető. A kimetszett daganatot és egy "őrszem nyirokcsomót" rögtön átküldenek a patológiai osztályra, ahol még a műtét alatt meghatározható, hogy a daganatszövet milyen közel van a metszési szélhez. Ha nem elégséges a metszés (az ép szövetben is vannak daganatsejtek), akkor a műtéti metszést távolabb kell megejteni, annak érdekében, hogy a teljes melldaganat eltávolítható legyen.

A mell teljes egészében történő eltávolítására csak a nagyon előrehaladott stádiumban lévő daganatoknál szokott sor kerülni.

Masztektómia: olyan műtéti eljárás, melynek során a teljes emlőállományt eltávolítják.

A masztektómiának több típusa van, attól függően, hogy mely szöveteket, szövettípusokat távolítják el a műtét során, és hogy a mellizmok is érintettek-e vagy sem.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mellrak/14568/emloeltavolito-mutet-(masztektomia)

Kvadrantektómia: az emlőnek a negyedét távolítják el.

Lumpektómia: csupán a rákos csomót távolítják el, bizonyos mennyiségű, környező normális emlőszövettel együtt

 

Forrás: daganatok.hu

 

További információk: http://onkoplasztika.hu/