Mellrák a férfiaknál

Igaz csak nagyon ritkán, de a férfiaknál is előfordulhat mellrák. Az összes megbetegedés kevesebb, mint egy százalékát teszi ki, de érdemes nekik is odafigyelni magukra.

 

Az ő esetükben agresszívabb és legtöbbször előrehaladott állapotban veszik csak észre, mivel nincsen veszélyeztetett korosztály, ezért számukra szűrőrendszer sincsen.

A tünetek megegyeznek, fájdalmatlan csomó, mellbimbó behúzódása, váladékozása, kifekélyesedése. Egy további árulkodó jel lehet a mellbimbó befelé fordulása, kipirosodása és hámlása. Ugyanez nemcsak a mellbimbón, hanem a mellet borító bőrön is előfordulhat: a bőrfelület ilyenkor gödröcskéssé vagy ráncossá válik. Az emlő váladékozása szintén felhívhatja a figyelmet a betegségre. Áttétes mellrák esetén mell- és csontfájdalom, valamint a nyirokcsomók megnagyobbodása észlelhető.

A kezelés az ő esetükben is hasonló, stádiumtól függően, sebészi beavatkozás, kemoterápiás- és sugárkezelés, illetve hormonkezelés.

 

Ha bármi szokatlant észlelsz magadon, keresd fel háziorvosodat és majd mérlegeli, hogy szükséges-e további vizsgálat!

 

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy további vizsgálatokra van szükség, hasonlóan történik, mint a nőknél (mammográfia, emlővizsgálat, mintavétel).

 

A mellrák időben történő felismerését a férfiaknál is az nehezíti, ami a nőknél: mivel a mellrák náluk sem jár fájdalommal, sokan hosszabb idő elteltével sem fordulnak orvoshoz. (Egy további tényező, hogy a férfiak közül többen egyáltalán nem is gondolnak rá, hogy mellrák náluk is előfordulhat.) Fontos tudnunk, hogy a korai állapotban felismert mellrák ebben az esetben is jó eséllyel gyógyítható.

A férfiak mellrákjának pontos oka nem ismert, az viszont igen, hogy egyes örökölhető génmutációk (például a BRCA2 mutációja) növelhetik a rákkockázatot. Ezek alapján nagyobb eséllyel jelenhet meg mellrák azoknál, akiknek édesanyja vagy édesapja is mellrákban szenvedett. További kockázati tényezőt jelent a magas ösztrogénszint. Férfiakban - normális körülmények között - ugyan jóval alacsonyabb ennek a hormonnak a koncentrációja, mint nőkben, de az elhízás akár jelentősen is megemelheti hormonszintet. A prosztatarák kezelésében alkalmazott szintetikus ösztrogén is hozzájárulhat a férfi mellrák kialakulásához.

Kimutatták azt is, hogy az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletű munkahelyeken dolgozó férfiak kétszer akkora eséllyel betegszenek meg emlőrákban, mint a szobahőmérsékleten vagy akár a szabad ég alatt dolgozók. Veszélyt jelenthet, ha valaki kemence mellett, kohóban, hengerműben, vagy gépkocsikat előállító üzemben dolgozik. A háttérben valószínűleg szintén az ösztrogénszint emelkedése áll: a magas hőmérséklet károsíthatja a heréket, és ennek hatására kezd el emelkedni a női nemi hormonok szintje. A kozmetikai iparban (szappan- és parfümgyártás) dolgozó férfiak szintén veszélyeztetettebbek az átlagnál: náluk hétszeres kockázatnövekedést mutattak ki, ami vélhetően a munka közben használt vegyszerek hatásának tudható be. A túlzásba vitt, mértéktelen alkoholfogyasztás (közvetlenül vagy májzsugor kialakulásán keresztül) egy további ismert kockázati tényező.

A férfi mellrák kezelésében műtét, sugárkezelés és hormonterápia jöhet szóba (utóbbi az ösztrogének sejtfelszíni receptorait gátolja gyógyszeres úton). A célzott kezelések a nőkhöz hasonlóan itt is lehetségesek: ha HER2-pozitív mellrákról van szó, akkor a HER2-gátló kezelés, egyéb esetekben pedig az érképződés fentebb már ismertetett gátlása választható.

(forrás: daganatok.hu)

 

Láda Lajos személyes története:

45 évesen, 2014. novemberében vettem észre, hogy a bal mellbimbóm megrogyott és befordult. Decemberben pedig a mellbimbó alatt elkezdett kisebesedni a bőr. Ekkor elhatároztam, hogy azonnal keresek egy szakembert és megmutatom neki a problémámat. Szerencsére találtam egy megfelelő orvost, aki megállapította, hogy valószínűleg mellrákom van. A vizsgálatok során kiderült, hogy kezelőorvosom diagnózisa helytálló. Megállapították, hogy 18 mm-es daganat található a bal mellbimbóm alatt és sürgős operációt javasoltak.

A műtétre 2015. márciusában került sor, melynek során sikeresen eltávolították a daganatot, a bal hónaljamból pedig 23 mirigyet, amelyből 21 áttétes volt. A szövettan kimutatta, hogy 4T stádiumú a daganat. Ez a hír nem sok jóval kecsegtetett, márciusban 20% élet esélyt jósoltak nekem karácsonyig. A hír borzasztóan letaglózott, de elhatároztam, hogy minden olyan terápiának alávetem magam, ami a gyógyulásomat szolgálja. Nem volt más lehetőségem, mint bízni az orvosokban, a családomban és a környezetemben. A családom minden erővel mellettem állt, támogatott, ami óriási erőt és hitet adott a gyógyuláshoz vezető úton. Tudtam, hogy nem szabad feladni és elkeseredni.

Először 16 kemoterápiás kezelésen estem át, az étrendemből töröltem a szénhidrátot, a cukrot, és alternatív gyógyászatot is igénybe vettem. A kemoterápiás kezelések után sugárterápia következett, ekkor még éltem és jól éreztem magam, annak dacára, hogy az orvosok minimális élet esélyt jósoltak. Ez a tény optimizmusra adott okot és az is, hogy a

folyamatos kontroll eredményeim is jók voltak, semmilyen negatív változás nem történt.

2016. februárjában genetikai vizsgálatot végeztek, mely a BRCA1 gén mutációját mutatta ki, ami örökletességre utal. Édesanyámnál 32 éves korában diagnosztizáltak mellrákot, Ő a kezelések ellenére 36 évesen meghalt ebben a betegségben. Ennek következtében a 18 éves fiamnál is el kell végezni a genetikai vizsgálatot, és a 13 éves lányomnál is, ha majd eléri a nagykorúságot. A BRCA1-es mutáció mell, illetve prosztata rákot idézhet elő, ezért 2016. októberében prosztata vizsgálatra mentem, ahol szerencsére semmiféle negatív elváltozást nem mutattak ki.

2017. januárjában kezelő orvosom a jobboldali mell eltávolítását javasolta, és én alávetettem magam a műtétnek.

A terápiák alatt is végig dolgoztam, textil kereskedő-gyártóként jártam Európát. Kollégáim, partnereim legnagyobb megdöbbenésére a jól látható jelek-kopaszság, fogyás-ellenére rengeteg energiám volt és optimizmussal tekintettem a jövőbe. A környezetem rácsodálkozott, hogy a mellrák, ez a „női betegség” férfiak esetében is megjelenhet. Nagyon sok embernek kellett elmagyaráznom, hogy ez a betegség nem csak a nőket érinti, és hogy a férfiak esetében a mellrák túlélési esélyei sokkal kisebbek, mint a női mellrákosoknál, mivel az eseteket túl későn diagnosztizálják.

Elhatároztam, hogy minél több információt juttatok el az érintetteknek, akik közvetlenül megkereshetnek, hogy még időben tudjak segíteni és ne érezzék magukat egyedül, ha adott esetben abba a helyzetbe kerülnének , mint én.

Keress bátran, ha segítségre van szükséged: 06 20 320 0294 

 

 

(Fotó: Northfoto)