HER2+ mellrák

HER2 pozitív emlőrák
Az emlőráknak sok megjelenési formája lehet: vannak enyhébb kórjóslatú formái, de vannak nagyon rosszindulatúak is, egyes formái jól reagálnak bizonyos típusú kezelésre, mások kevésbé. Az emlőrákos betegek kb. negyede szenved HER2-pozitív emlőrákban, ami egy jól körülhatárolható csoportja az emlőráknak. Ezeknél a betegeknél a normálisnál sokkal több HER2-receptorfehérje található a sejtek felszínén és jól reagálnak egy célzott, biológiai kezelésre.A HER2-fehérje fontos szerepet tölt be az egészséges sejtek szabályozási folyamataiban is, de túlzott mennyisége elősegíti a daganatos folyamat kialakulását és fenntartását.
 
Mi az a HER2?
A HER2 a humán epidermális (hám eredetű) növekedési faktor receptor 2-es típusa. Normális mennyiségben fontos szerepe van a sejt növekedésének és fejlődésének szabályozásában. Szervezetünk nagyon sok epidermális (hám eredetű) sejtjében megtalálható, ilyenek pl. a bőrsejtek, mirigysejtek. Az emlő tejtermelésért és elvezetésért felelős struktúrájának sejtjei is ilyen eredetűek.
Két darab HER2-gén található egy normális sejt magjában és ennek hatására megfelelő mennyiségű HER2-fehérje termelődik a sejtek felszínén. Előfordul azonban, hogy a HER2-génből túl sok van (amplifikálódik), és így a sejtek felszínén is jóval több HER2-fehérje jelenik meg. Ezek hatására a sejt gyorsabban nő, osztódik, és ez vezethet el a rákos sejtburjánzáshoz.
 
A HER2-státusz meghatározása
Ma a fejlett országokban, amilyen hazánk is, az emlőrák kórszövettani diagnózisának elengedhetetlen része a HER2-státusz meghatározása. Ezt a kórbonctani osztályon végzik el az eltávolított daganatmintából.
 
Ma többféle módszerrel lehet meghatározni a HER2-státuszt, azonban az összes módszer két csoportba osztható. Az egyik csoport a sejtmagban a HER2-gének számát határozza meg, van-e túl sok gén (amplifikáció), vagy nincs. A leggyakrabban használt ilyen molekulárbiológiai módszer a FISH (fluoreszcens in szitu hibridizáció) és a CISH (kromogén in szitu hibridizáció).
 
A HER2-tesztek másik csoportja a sejtfelszíni HER2-fehérjét tudja kimutatni. Leggyakrabban a HER2 immunhisztokémiai vizsgálatát használják e célra, melynek során ellenanyagok segítségével mutatják ki, hogy a sejtfelszíni fehérjéből sok van-e (overexpressziónak nevezzük ezt a folyamatot), vagy normális a mennyisége. Az eredményt - vagyis az overexpresszió mértékét - keresztekkel jellemzik: egy kereszt (+) azt jelenti, hogy normális a HER2-fehérjék száma; a 2+-es lelet lehet normális vagy kóros; a 3+ biztosan HER2-pozitív diagnózist jelent. A 2+-es, bizonytalan megítélésű esetekben FISH vagy CISH vizsgálattal még egyszer tesztelik a sejteket, miáltal biztonsággal eldönthető, hogy adott esetben HER2-pozitív vagy HER2-negatív emlőrákról van szó. A HER2-pozitív betegek alkalmasak lehetnek a célzott biológiai kezelésre.
 
 
Miért kell elvégezni a HER2-tesztet?
Az emlőrákos betegek majdnem negyede HER2-pozitív. Vizsgálatok igazolták azt, hogy a HER2-pozitív emlőrák általában agresszívebb lefolyású, mint a HER2-negatív emlőrák:
 • Hamarabb és nagyobb arányban újulhat ki az emlőrák a HER2-pozitív esetekben
 • Kevésbé lehet érzékeny azokra a standard kezelésekre, amikre a HER2-negatív betegek jól reagálhatnak (kemoterápia, hormonkezelés)
 • Nagyobb lehet a halálozási arány
 • Viszont a célzott HER2-ellenes kezelés alkalmas a HER2-pozitív emlőrák hatékony kezelésére
Természetesen a HER2-státusz csak egy a ma már ismert és fontos rizikófaktorok közül, melyek nagymértékben befolyásolhatják az emlőrák prognózisát. Hogy adott esetben mennyire "agresszív" a rákos folyamat, befolyásolhatja még az egyéb rizikófaktorok megléte, az egyén általános állapota, stb.
 
HER2-státusz és az emlőrák prognózisa
Az emlőrákkal diagnosztizált betegek majdnem 25%-a HER2-pozitív. A HER2-pozitivitás általában a betegség rosszabb prognózisával, a hagyományos kemoterápiára és hormonterápiára adott rosszabb válasszal jár együtt. Ezért fontos a betegek HER2-státuszának meghatározás.
A HER2-pozitív betegeknél nagyobb valószínűséggel
 • alakulnak ki távoli áttétek,
 • jönnek létre rossz prognózisú nyirokcsomóáttétek,
 • újul ki a betegség a kezdeti kezelés után,
 • és rosszabb a halálozási arány.
   
A HER2-pozitív betegek célzott kezelése
A túlzott mennyiségben jelen lévő HER2-fehérje célzott támadása a rák oki kezelését teszi lehetővé. A hagyományos kemoterápia a szervezet valamennyi gyorsan osztódó sejtjére hat, így a gyorsabban megújuló egészséges sejteket is károsítja. A célzott kezelés lényege a rákos burjánzást kiváltó gén vagy fehérje beazonosítása, és az ez ellen történő specifikus, szelektív támadás. A rendelkezésre álló információk alapján valószínűsíthető, hogy:
 • a HER2-nek oki szerepe van a rák kialakulásában és terjedésében
 • a HER2-fehérje elleni célzott kezelés hatásos a HER2-pozitív emlőrákban.
Ez a specifikus biológiai terápia a szervezet természetes immunrendszerének befolyásolásával célzott támadást tesz lehetővé a tumoros sejtek ellen, és csak HER2-pozitív emlőrákos betegek esetében hatásos.
 
Forrás és további információ: www.her2.hu