Tripla negatív mellrák

Mit jelent a „triple negatív" emlőrák elnevezés?     

A „triple negatív" (magyarul „háromszorosan negatív" emlőrák, az emlő rosszindulatú daganat egyik altipusa, amelyben a rosszindulatú sejtek nem rendelkeznek a kétféle hormon (ösztrogén és progeszteron) és növekedési faktor (HER2) jelátvivővel (receptorral).

A jelátvivők meglétét vagy hiányát a kórbonctan szakorvosa állapítja meg az emlőből vett szövettani mintából vagy a műtéttel eltávolított daganat szövetéből, kétséges esetekben genetikai vizsgálattal is kiegészítve.

Az eredmények nélkülözhetetlenek az onkológusnak ahhoz, hogy megállapítsa, hogy Önnél mi az optimális (a betegég kedvező befolyásolásának legnagyobb statisztikai esélyt adó, ugyanakkor állapotát, a folyamat kiterjedését, általános állapotát, esetleges előző betegségeit és még sok más tényezőt is figyelembe véve leginkább biztonságos) kezelés.

Milyen gyakran fordul elő a „triple negatív" emlődaganat?

Az emlő rosszindulatú daganatainak mintegy 15 %-a háromszorosan negatív, azaz egyik jelátvivőt sem lehet kimutatni a sejtek felszínén.

Miért különböztetjük meg a „triple negatív" emlőrákot többi emlőráktól?

A prognózis és az ennek megfelelően erélyes kezelés, és a hatásos szerek kiválasztása szempontjából egyaránt szükséges megkülönböztetni az emlőrákok nagy csoportján belül az egyes daganattípusokat. Egyik ok az, hogy a „háromszorosan negatív" emlőrák klinikailag általában „agresszívabb" viselkedésű, mint a többi emlődaganat. Orvosi kutatások kimutatták, hogy a „triple negatív" daganat biológiai tulajdonságai (kiérettsége, osztódó képessége, stb.) rosszabbak, mint a többi emlőrák típusé. Gyakrabban ad más szervekbe áttétet és a kezelés után hajlamosabb a helyi és a környéki nyirokcsomókban való kiújulásra is. A távoli vagy helyi „visszatérés" kockázata a műtét utáni első három évben jóval nagyobb a többi daganat-típussal összehasonlítva, de ezt a korszerű - később részletezett - kezeléssel jelentősen csökkenthető.  Az évek múltával a visszatérés rizikója azonos lesz ugyan a többi daganat típuséval, de a kezdeti hátrány miatt rosszabb az ötéves túlélése is. Mivel a "triple negatív" daganat hajlamos gyors növekedésre és terjedésre, előfordulhat, hogy amikor a betegség felismerésre kerül, gyakrabban szükséges a teljes emlő és a hónaljárki nyirokcsomók eltávolítása is, illetve lehetséges, hogy már kiterjedése miatt technikailag nem lehetséges elsődlegesen a sebészi megoldás, vagy a távoli áttétek jelenléte miatt a műtét felesleges.
Az emlőrák  - különösen a „háromszorosan negatív - nem „automatikusan" a sebész „illetékességi körébe" tartozik és a beteg érdekét az szolgálja, ha a rosszindulatú folyamat felfedezése után a kezelési tervet (melynek csak egyik, esetleg nem is szükséges, része a műtét) nem egyetlen orvos, hanem a megfelelő kivizsgálás után, többféle szakterület szakorvosából álló szakmai bizottság, az „onkoteam" javasolja. A beteg a kezelésbe való beleegyezés vagy annak visszautasítása jogosultsága alapján dönthet, de ez az kezelési terv adja a tudomány mindenkori állása szerint várható legjobb statisztikai eredményt.

Kiknél várható „triple negatív" emlődaganat kialakulása?

Bármelyik emlőrák lehet triple negativ, de kutatások eredménye alapján gyakrabban fordul elő az 50 évnél fiatalabb betegeknél, és azoknál, akiknek családi halmozódást mutató emlő- és petefészekrákok formájában megnyilvánuló genetikai eltérése van (BRCA1 gént hordozók) és feketebőrű, afrikai betegeknél.

Kemoterápia triple negativ emlődaganatok esetén:

A műtét után a kemoterápia a „triple negatív" daganatok kezelésének alap pillérét képezi, mivel a hormon- és a HER-2 jelátvivő-gátlás ilyen esetben hatástalan, és ennek megfelelően értelmetlen. A megfelelő receptorok (jelátvivők) hiánya miatt ezek a szerek nem tudnak a daganathoz kapcsolódni és hatásukat kifejteni. Ez az oka annak, hogy minden beteg egyedi, a daganat tulajdonságait messzemenően figyelembe vevő kezelést igényel, és a betegek eltérő kezelési javaslatai ezt fejezik ki.
A kemoterápiát általában kombinációban adható. leggyakoribb gyógyszerek ebben az esetben az úgynevezett antraciklin származékok (doxorubicin vagy epirubicin) és taxánok (paclitaxel, docetaxel). A kutatók nagy betegcsoportokon elért eredmények elemzése vagy célzott klinikai vizsgálatok alapján folyamatosan elemzik a „triple negatív" daganatok optimális kemoterápiás szereit vagy azok különféle kombinációi közül a leginkább hatásosakat (minden szert egyszerre vagy felváltva adva) a leginkább célszerű sorrend eldöntésével, a szükséges kiegészítő készítményeket, stb.

Biológiai terápia „triple negatív" emlőrákban:

Mivel a daganat nem hordja a korábban említett növekedési faktort, a kutatók olyan jelátvivőket vizsgáltak, melyeket a daganatok biztosan tartalmaznak. Számos kutatás folyik, s van olyan gyógyszer, amit a klinikai gyakorlatban is alkalmaznak. Eddigi ismereteink szerint a daganatot ellátó ereket és a daganat növekedését biztosító környezet megváltoztatása révén ható „érújdonképződés-gátlókat" javasoljuk, bár meg kell jegyezni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg ezek eredményességével szemben kételyek merültek fel, melyeket az európai (és így a magyar) gyógyszerügyi hatóság nem tekint bizonyítottnak.

 

Forrás: telemedical.hu