Hospice

Sokaknak talán rémisztő ez a szó első hallásra és nem is tudják igazán, hogy mit takar, mi áll mögötte, miről is szól. Ebben szeretnénk segíteni, eloszlatni a tévhiteket és felhívni a figyelmet áldozatos és fontos munkájukra.

 

Mi is az a Hospice, mi a célja, hol találjátok meg őket...?

 

A hospice célja nem a gyógyítás, hanem hogy a betegség által szabott korlátok között a lehető legjobb életminőségben, a lehető legkevesebb panasszal, a lehető legaktívabb fizikai és szellemi állapotban élhessen a beteg, amíg lehetséges. A legnehezebb élethelyzetben is azt érezhesse a beteg, hogy megőrizhette emberi méltóságát.A hospice ellátás nem a haldoklásról szól! Sokan azért nem mernek önmaguk vagy családtagjuk révén hospice segítséget kérni, mert úgy vélik, ez annak a jele, hogy feladták a küzdelmet. Pedig ez koránt sincs így: attól, hogy valakinek a hospice szakemberei segítenek, még nem törvényszerű, hogy hamar meghal – igyekszik eloszlatni egy máig közkeletű tévhitet dr. Tóth Krisztina, az Országos Korányi Intézet Hospice-Palliatív Osztályának vezető főorvosa. Ezt a tévhitet erősíti az a jelenség is, hogy a betegek és hozzátartozóik, valamint olykor az orvosok is későn fordulnak hospice ellátó egységekhez, amikor már valóban haldoklik a beteg.

A hospice jelentése menedék, a hospice-palliatív ellátás pedig az életminőségért tevő tüneti kezelések gyűjtőneve. A hospice célja nem a gyógyítás, hanem hogy a betegség által szabott korlátok között a lehető legjobb életminőségben, a lehető legkevesebb panasszal, a lehető legaktívabb fizikai és szellemi állapotban élhessen a beteg, amíg lehetséges. A legnehezebb élethelyzetben is azt érezhesse a beteg, hogy megőrizhette emberi méltóságát.

A hospice ellátás történhet intézményben – hospice házban, önálló kórházi osztályon vagy palliatív részlegen –, s odahaza is, a beteg saját környezetében. Amíg hospice ágyból nincs elegendő kapacitás idehaza és sok beteg nem is szívesen feküdne hosszú ideig kórházban, az otthoni hospice ápolás csaknem az egész országban elérhető. Utóbbi esetben a beteg és a család igényeinek megfelelő gyakorisággal járnak ki házhoz a szakemberek.

A hospice munkacsoportnak sok tagja van: speciális palliatív és fájdalomcsillapítási ismeretekkel rendelkező szakorvos, szakápoló, gyógytornász, dietetikus. Amint Tóth Krisztina fogalmaz, mivel az embernek nemcsak teste van, ezért is fontos, hogy a hospice ellátásban lelki gondozó, pszichológus vagy mentálhigiénés szakember, sok esetben lelkész is elérhető. Szociális munkások és önkéntesek is azért dolgoznak, hogy megkönnyítsék a beteg és családtagjai mindennapjait.

(forrás: rakgyogyitas.hu)

 

További információért keressétek a Magyar Hospice Alapítványt

https://www.facebook.com/Magyar.Hospice.Alapitvany/?fref=ts