Mellbimbó tetoválás

Az orvosi tetoválás egy olyan eljárás, amelynek segítségével veleszületett vagy szerzett betegségek látható nyomait enyhíthetjük, ezzel javítva a beteg életminőségét. Az eljárás nem gyógyít, még csak az adott betegség tüneteit sem kezeli, viszont nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegségből adódó látható helyen lévő, kényelmetlenséget okozó következményeket enyhítse.

 

Mi történik az orvosi tetoválás során?

A bőrfelületen mutatkozó szín- és kontúrbéli eltéréseket pigmentálva a környező bőrfelülettel azonos árnyalatúvá tesszük, így enyhítve optikailag az eltérést. Az ilyen eltérés származhat balesetből, műtétből, vagy lehet valamely betegség következménye.

Az eljárás tulajdonképpen a sminktetoválásból született, ezért bár a neve „orvosi tetoválás”, a kozmetika területéhez kapcsolódik. A folyamat lényegében azonos a sminktetováláséhoz, a technika azonban eltérő. Az orvosi tetoválás elvégzéséhez komoly tanulmányok, tapasztalat, megfelelő felszereltség, erre a célra kifejlesztett precíziós műszer, a higiéniai előírásoknak megfelelő modulok és eszközök, továbbá bőrbarát és megbízható festék szükséges.

Vámos Monika, a szalon vezetője 2006-ban, Hollandiában szerezte meg az orvosi mikropigmentációs végzettségét. Munkájához a svájci márkát, a Swiss Colort választotta, amelynek legújabb generációs gépei, széles választékú mikropigmentjei (festékei) hozzájárulnak a tökéletes végeredményhez.

 

Mellbimbó és udvara (areola)


A hivatalosan areola tetoválásnak nevezett eljárás során a mellbimbó és udvarának helyreállításáról beszélünk. Ennek a beavatkozásnak több típusa is lehetséges. Az egyik, hogy a természetes mellbimbó egyenetlen pigmentáltságán segítünk a bevitt festékkel. A másik esetben bizonyos műtétek (mellnagyobbítás, mellkisebbítés) eredménye lehet, a természetes mellbimbó udvara körüli vágás, amely általában fehér hegként gyógyul. Az orvosi tetoválás módszerével ez a bőrszíntől elütő heg, újra összhangba hozható az őt körülvevő bőr színével, továbbá a mellbimbó udvarának megváltozott, elveszített kontúrja visszaállítható. A harmadik és egyben legbonyolultabb típusa az eljárásnak, amikor teljesen hiányzó mellbimbót kell orvosi pigmentálás módszerével helyettesíteni. Az emlődaganat sajnálatos következménye lehet az eltávolított mell. A hiányzó emlőt implantátummal pótolják, ám az eltávolított mellbimbót orvosi úton helyreállítani sajnos nem lehet. Az ilyen betegséggel élők számára óriási segítség lehet az areola tetoválás, hogy újra önbizalommal telve és boldogan tekinthessenek önmagukra és a világra. A technika tulajdonképpen minden areola tetoválás esetében hasonló: általában nem hosszú, megszakítás nélküli vonalakkal, hanem inkább pontokkal, természetes hatást kölcsönző satírozási technikával dolgozunk, ezzel kialakítva a formát, a kontúrt és az árnyékolást. Minden esetben legalább 3-4 féle, a természetes állapottal a leginkább megegyező színárnyalatokat használjuk.

 

Kezelés menete és várható eredménye

 

Legyen szó bármilyen típusú orvosi tetoválásról, az eljárás minden esetben egy személyes konzultációval kezdődik. A szóban forgó bőrfelület gyakran intim területen helyezkedik el, ezért is fontos a vendég és a páciens közötti bizalom megléte. Ezen felül a konzultáció során allergia tesztet végzünk, és a felvett anamnézis alapján felállítjuk a „diagnózist”, vagyis megállapítjuk, hogy az eljárás elvégezhető-e, hogy vélhetőleg hány beavatkozás hozza meg a kívánt eredményt, illetve, hogy mindez mennyibe kerül.

Az első kezelés során először kialakítjuk a formát, kiválasztjuk a megfelelő színt és elvégezzük a szükséges pigmentációt. A természetes hatás érdekében nem egy, hanem legalább 3-4 féle árnyalatot használunk függően a bőrszíntől, a területtől és a munkától. A technika megválasztását a terület és a kívánt hatás determinálja. A kezelés általában minimum két órát vesz igénybe, de ez természetesen a felület méretétől és a bőr érzékenységétől függően változhat.

Az orvosi tetováláshoz általában egy kezelés sosem elég, inkább kettő esetlegesen több ismétlés is szükséges. Ennek oka több dologban rejlik: egyrészt az orvosi tetoválás során módosult (esetekben durvább, olykor érzékenyebb) bőrfelületen dolgozunk, amely másképp veszi be a festéket, mint a normál bőr. Másrészt a természetesség érdekében az eljárás tökéletesítésre szorul, miután az első kezelés után a bőrfelület begyógyult. A tetoválás után minden esetben apró var keletkezik a bőrön, melynek látható gyógyulása körülbelül 1 hét, valójában azonban 28 nap szükséges a hámfelület teljes megújulásához. Ezt követően kerülhet sor a második kezelésre, ahol az esetleges hiányokat lehet pótolni, az árnyalatokat tökéletesíteni stb.

Gyógyulás után a hámréteg megújulását követően a tetoválás halványabbá válik, mint amilyennek közvetlenül az eljárás után tűnik. Ennek oka az, hogy az a festék, ami nem jutott elég mélyre, csak megrekedt a bőr felső rétegében, a hám cserélődése során kilökődik. A kezelések után elért eredmény nem végleges, általában 1-5 év a festék bennmaradása. A tetoválás folyamatosan halványodik idővel, ezért bizonyos időközönként érdemes egy frissítő kezelésre elmenni. A jó minőségű festékek azonban garantálják, hogy az elvégzett tetoválás csak halványodni fog, a szín nem módosul az idő előrehaladtával. Ahogyan egész bőrfelületünket, úgy a tetoválást is védeni kell a káros környezeti hatásoktól, UV fénytől, annak érdekében, hogy minél tovább megőrizzük a tetoválás eredeti színét.

 

További információ:

Infók: Vámos Mónika PMU Klinika

http://pmuklinika.hu/

Bp. III. Lajos u. 70-72. I/6.

T: 1 368 9685, 30 326 5530