Sport a betegség után

A mellrákon átesett nők a limfödéma előfordulásának kockázata miatt kerülik az aktív mozgást, vagy csökkentik addigi tevékenységeiket, mivel nincsenek tisztában egyéni rizikószintjükkel. Általában az orvosok is azt tanácsolják nekik, hogy ne emelgessenek se nehéz csomagokat, se kisgyerekeket, se súlyosabb tárgyakat. Sokan gondolják úgy, hogy ezzel megelőzhetők a sérülések, a túlterhelés és a limfödéma. Valójában viszont a kíméletes és rendszeres testmozgás hozzásegítheti a hölgyeket a betegség előtti erőnlét visszaszerzéséhez és az ödémásodás megelőzéséhez.

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani egy-két praktikus tanáccsal:
 
- Fokozatosság elve
 
Nagyon lényeges,hogy ne akarjunk olyan teljesítményt nyújtani,mint amire a betegség előtt képesek voltunk,hiszen a kezelések és műtétek iszonyatosan megterhelőek a szervezet számára, általában 1-2 évig tartanak illetve utána az esetek többségében kezdődik az 5 éves antihormon terápia ami szintén erőteljes hatással van a fizikai állapotra. 
Ezért a legcélszerűbb a Pink Ribbon Programban részt venni,ami kifejezetten úgy lett megalkotva,hogy a kezdeti legbiztonságosabb gyógytorna és az aktív mozgás között helyezkedik el,ahol még szakképzett oktató felügyeli a mozdulatainkat.
 
- Ne akarjuk az időt megspórolni!
 
Fontos,hogy legyünk tisztában azzal,hogy visszatérni az edzett fizikai állapothoz időigényes feladat!
Ezt felgyorsítani a manapság divatos "turbó" módszerekkel,mint például a speed fitnesz,flabélos, power plate stb. tilos,mivel ezek a módszerek a gyártók által is ellenjavalltak daganatos betegségen átesettek számára,mert rezgéseket keltenek a szervezetben illetve fokozzák a nyirokkeringést és vérkeringést is.
 
Ugyanezen az elven a betegséget követő 2-3 évben semmilyen típusú szauna használata sem tanácsos!
 
A megfelelő ruházat: nagyon lényeges az egészséges embereknél is, hogy sportoláshoz arra kifejlesztett fitnesz ruházatot viseljenek.
 
Mellműtét után ez fokozottan fontos!
 
Ezek a ruhák úgy vannak tervezve,hogy viselőjét ne szorítsa sehol,viszont tartson és védjen sportolás közben. Erre főként azoknak kell figyelni akiknek nyirokcsomó eltávolításuk is volt,mivel ilyenkor a mellkas-hát-kar/karok nyirokkeringése is sérül,elégtelenebbé válik. Ha szorító,szűk ruhadarabot viselünk ezeken a területeken akkor kockáztatjuk a limfödéma kialakulását.
 
A sportruházat speciálisan szellőző anyagból készül,ami nagyon lényeges a megfelelő hőháztartás miatt is és akiknél sugárterápia is történt elengedhetetlenül fontos! A sugárkezeléstől számítva mindig fokozott figyelmet kell szánni az érintett bőrfelületre,amely nem száradhat ki és nem ázhat fel!
Az Anita Hungária Kft. üzletében (Bp.1123 Kékgyolyó u. 22. T: 1 487 1030) beszerezhetőek kifejezetten mellrákon átesett hölgyek számára speciális sportoláshoz kifejlesztett fehérneműk. Nem csak praktikusak, de szépségesek is. 
 
Az alábbi linkre kattintva láthatjátok is ezeket: