Hozzátartozók mondták

Mellrák férfi (férj, élettárs) szemmel

 

A rák, nem csak a beteg, hanem a férj, élettárs lelki világában is nagyon mély nyomot hagy. A kezelést a NŐ viseli el, de a FÉRFI-t is megviseli. Úgy érzem, keveset foglalkozunk ezzel.

Kezdet

2013. májusában a Feleségem csomót érzett a jobb mellében. Egy hét múlva elment nőgyógyászhoz, majd néhány nap múlva mammográfiára. A vizsgálatra nem kísértem el, eszembe sem jutott, hogy baj is lehet. Budapesten, a munkahelyemen ért a telefonhívás, mely szerint a felvételek alapján rosszindulatúnak látszik a csomó, ráadásul a hónalji nyirokcsomók is érintettek már. Citológiai mintavétel is történt.

A telefonbeszélgetés után, mint az őrült rohantam haza, de igazából nem hittem el, amit Kedvesem a telefonban mondott.

Görcsbe rándult gyomorral vártuk a mintavétel eredményét. Az egy hét az borzasztóan hosszú volt. Közben a vizsgálatot végző doktornő tanácsára, az általa ajánlott, Országos Onkológiai Intézetben (OOI) praktizáló orvoshoz bejelentkeztünk vizsgálatra.

Sajnos az eredmény rossz lett. A diagnózis daganatos megbetegedés, a betegség súlyának megállapítása érdekében viszont további szövettani vizsgálatra volt szükség.

 

Kemoterápiás kezelés

 Az OOI-ben végzett szövettani vizsgálat megerősítette a mellrákot és a nyirokcsomó érintettséget. Párom, noha tisztában volt a mellékhatásokkal, elfogadta a kemoterápiás kezelést, mert úgy érezte nem teheti meg sem Velem, sem a gyerekeinkkel, hogy nem tesz meg mindent a gyógyulás érdekében. Én sem láttam más megoldást a gyógyulásra, mert úgy gondoltam, hogy később ugyan lehet alternatív irányokat keresni, de a dög nagyságát, agresszivitását figyelembe véve most nincs más lehetőség, csak a konzervatív orvosi kezelés. Tudtuk jól, hogy a kezelés során beadott méreganyag nem válogat. Pusztítja a kóros, de pusztítja az egészséges sejteket is. 

Mi férfiak sok esetben nem mutatjuk ki érzéseinket. De őrlődünk nagyon. Én is csak álltam, mint a kuka, s nem is értettem az egészet. Ez nem nátha, ez nem egy szúnyogcsípés, ebbe belehalhat. Hányszor hallottuk már a hírekben, hogy ez vagy az, rákban meghalt. Nem lehet, hogy ez a valami, ez a dög, elveheti Kedvesemet, a Szerelmemet, a gyermekeim Anyját. Ez nem lehet, ez nem velük történhet meg. Mardos a lelkiismeret, hogy miattam van? Én okoztam neki? Féltem, és bevallom félek néha most is.

Az eredmények alapján mi is bújjuk a netet, soha nem hallott szakszavakkal találkozunk. Rossz, hogy nem tehetünk semmit. Markolja szívünket az az érzés, hogy nem voltunk képesek megvédeni párunkat. Nekünk kellett volna, de csődöt mondtunk!!!! Belül sírunk…

De nem eshetünk össze, Nekünk kell tartani Párunkban,  Feleségünkben a lelket, még akkor is, ha nehéz.

Borzasztó rossz érzés volt az utálatos piros kemo (epirubicin) után óránként a lavórt cserélni. Nekem is hányingerem volt. De nem a látványtól, hanem a dühtől, a tehetetlenségtől. A 4-6 kezelésként kapott taxotere mellékhatásait pedig még nehezebb volt elviselni. Lecsökkent a fehérvérsejt szám, nehéz volt a légzés, szapora a pulzus. Vénája sem volt már, így minden tűszúrás fájdalommal is járt. Szerencsére volt olyan barátnő, aki szabadidejét feláldozva, szakértelemmel próbálta enyhíteni a fájdalmat, megpróbáltatást.

Úgy gondolom, hogy minden olyan lány, hölgy, asszony, aki végigszenvedi ezt a gyilkos kezelést, az igazi HŐS!!!

 

A haj elvesztése

 Az első kezelést követő 14. napon, kezdett hullani a haja. Nem várta meg, míg csomókban kihullott, bátorságot vett, elment a fodrászhoz, s „letolta” az egészet. Szívszorító érzés volt először így látni, vagy az apró hajakat leborotválni. Engem nem zavart, hogy haj nélküli lett a Párom, talán azért, mert Én is majdnem kopasz vagyok. Próbáltam viccesre venni a figurát, hogy tök jó, mert még sosem volt kopasz csajom, vagy tök buli, hogy nekem van több hajam. Utálta a kendőt, a parókáról nem is beszélve, így otthon akkor volt szabad fejfedővel, amikor csak akart. Higgyétek el, gyerekeink voltak azok, akik simogatták Anya sima fejét. Poénkodtunk azon is, hogy mivel minden szőre kihullott, így a bikini vonalnál sem szükséges már az epilálás.  

 Figyelembe vettük a gyerekek kérését is, amennyiben valahova elmentünk és zavarta őket Anya „frizura nélkülisége”, vagy apró haja, akkor a kendő vagy a paróka kötelező viselet volt.

 

Műtét 

Az a jó, ha tudod mi fog történni, ha az orvos elmondja, mire lehet számítani. Mi tudtuk. Tudtuk, hogy a dög orvosi szempontból jól reagálta a kezelésekre, de mivel a kiterjedése nagy, nem lehet más a műtét vége, csak a teljes melleltávolítás.

Sajnáltuk, mert ez volt a kedvenc cickónk. Az érzékibb, az összerezzenőbb, a simogatást mindig megháláló. De úgy voltunk vele, vigye az ördög, a Párom élete a tét.

A műtét napján délelőtt őrjítő volt a várakozás. De ez semmi nem volt ahhoz képest, mint amit a műtét alatt éltem át. Percenként néztem az órát, féltem, hogy nem jön vissza…

Szívszorító volt látni, amikor visszahozták, amikor kábultan sírt, hogy miért „érdemelte” ezt Ő, és miért kellett az egésznek így történnie. Nagy nehezen sikerült megnyugtatnom. 

Nehéz volt a műtét után eltelt időszak is. Nehezen vette át másik nyirokcsomó a hiányzó nyirokcsomók feladatát. Többször kellett leszívni a sebből az újratermelődő folyadékot. Feleségem hősiesen viselte a mindig újabb és újabb megpróbáltatásokat,

 

További kezelések

Feleségem a műtétet követően sugárkezelést nem kapott. A betegség kiújulásának elkerülése érdekében hormon gátló gyógyszert kell szednie, illetve havonta egyszer injekciót kell kapnia.

Tudom, elmondták, ha mérlegre tesszük, ezen gyógyszerek jótékony, életmeghosszabbító hatása sokkal nagyobb, mint az összes mellékhatás negatívuma. Mellékhatás az pedig van. Bárhol, bármikor rátörő hőhullám, kedélyállapot ingadozás, érzelmi kitörés, a kiújulástól való félelem, sírás. Vigyázni kell mit szólsz, mikor szólsz, hogyan szólsz. Előbb-utóbb bele lehet jönni.

Amit szintén nehéz elviselni a gyógyszerek miatt, az a libidó hiány. A kezelések alatt a stressz és párunk féltése miatt, nincs is kedve a férfinak szeretkezni. De a gyógyulást követően már várjuk az összebújást, a mi hormonjaink tombolnak, vágyunk a kölcsönös kielégülésre, ami vagy nem akar eljönni, vagy ha összejön, nem olyan, mint régen. És ez nagyon frusztrál mindkettőnket. Hiányzik az elveszett cici, az érintése, hiszen eddig fontos szerepe volt a kis játékainkban. De nem szabad feladni, mi sem adjuk fel, mert hiszem, hogy előbb-utóbb ez is helyreáll. Vissza fog térni részéről az a spontán vágy, amit korábban egymás iránt éreztünk.  

 

Hogyan cselekedj? 

 • Én megbíztam az onkológusban, sebészben, csak azt tudom tanácsolni, hogy Te is ezt tedd.
 • Amikor csak megtehettem, elkísértem Feleségemet a kezelésekre. Hosszú órákat vártam vele az orvosnál, és fogtam a kezét, miközben csöpögött a „gyógyító méreg” a vénájába. Hidd el nagyon sokat számít, ha ebben a nehéz helyzetben VELE vagy. Többször voltam az OOI-be, de bevallom, sosem tudom azt a helyet megszokni. Görcsbe rándul a gyomrom, mikor oda belépek, s ezen az sem segít sokat, hogy az ott dolgozók kedvesek.  
 • Mi megbeszéltünk mindent egymással. Azt javaslom, Ti is beszéljetek meg mindent közösen. Csatlakozzatok fórumokhoz, keressétek azokat, akik már átestek ezen a betegségen, mert Tőlük erőt lehet meríteni, illetve sok olyan dolgot lehet megtudni, amelyet az orvosok nem mondanak el.
 • Ne szégyelljetek másoktól segítséget kérni, ez az időszak lelkileg, anyagilag is megterhelő.
 • Érdemes átgondolni az elmúlt időszakot. Lelkizzetek sokat, mi is ezt tettük. Hidd el, érdemes megbeszélni mi rossz történt vele az elmúlt időszakban. Rettenetesen nehéz kideríteni, hogy mi okozta azt a törést, amitől a rákos sejtek elszaporodtak. Vizsgáljátok meg kapcsolatotokat, amennyiben van gyerkőcötök, akkor a hozzá fűződő viszonyotokat is. A munkahelyi dolgokat se hagyjátok figyelmen kívül, mert az ott történtek is meg tudják tépázni az ember lelki világát.
 • Beszéljetek a gyermeketekkel, mondjátok el az ő nyelvén, hogy anya beteg, hogy a gyógyszerek miatt nem lesz haja, hogy sokat kell pihennie.
 • Próbáltam mindenben támogatni a Párom, csak azt tudom mondani, hogy támogasd akkor is párod, ha elhagyta az ereje, és támogasd a nehéz döntések meghozatalában.
 • Próbáld megvalósítani vágyait.
 • Ne ess kétségbe, ha kihull a haja, ha szeme nem ragyog úgy, mint régen, ha bőre ráncos lesz. Ez csak átmeneti, a kapott méreg az oka, hosszú idő ugyan, de, ha kimegy a méreg hatása ugyanúgy fog ragyogni, mint a betegség előtt.
 • Tudom, hogy nem mindenki egyforma, azt is tudom, hogy mindegyikünk másképp dolgozza fel ezt az időszakot, de azt semmilyen körülmények között nem tudom elfogadni, ha valaki ebben a nehéz helyzetben elhagyja, cserbenhagyja a párját, kérlek, Te se tedd ezt.
 • Próbálj vicces maradni, vagy vicces lenni, még akkor is, ha nehéz. A nevetés gyógyít, segít a léleknek, s feledteti egy kicsi időre a gondokat.
 • A legfontosabb, hogy szeresd a Párod, de ne csak Magadban, hanem mondjad és mutasd is ki neki. Többször öleld át, szorítsd Magadhoz.

 

Miben tud párunk segíteni nekünk?

 • A kezelések alatt, között csak arra figyeljen, hogy meggyógyuljon.
 • A gyógyulást követően ne szégyellje a testét előttünk még akkor sem, ha levették az egyik, vagy mindkét cicijét.
 • Igen, valósítsa meg önmagát, de közben ne hanyagoljon el minket. Vegye figyelembe vágyainkat, tomboló hormonjainkat.
 • Mindig legyen őszinte hozzánk, mondja el mi bántja.
 • Bújjon hozzánk, ha fél.

 

 

Braun Szabolcs / Üzenet

 1. február 8.

 

Volt Nekem egy édes álmom,

Felnevelni fiam, lányom.

De ez egy nap szertefoszlott,

Meglátták bennem a rákot.

 

Elcsukló hangon kérdeztem,

Jó Istenem, mit vétettem.

Dúlt bennem harag, indulat,

Megőrjített a gondolat.

 

Ezen kebel, mely etette gyermekem,

Most el akarja venni az életem?

Nem lehet, hogy csak úgy, mindent itt hagyok,

Élni akarok, hiszen fontos vagyok.

 

Kibírtam a kegyetlen kezelést,

Mely sejtjeimet bombázta szét.

Átaludtam azon perceket,

Mikor kések mardosták testemet.

 

Tükrömben nem láttam, csak árnyékképet,

Nem Én voltam, aki Rám visszanézett.

Lelki szemeimmel síromat látva,

Hidegrázón hatott hajam hullása.

 

Sorstársakkal találkozom,

Minden percét nagyon várom.

Volt, akit elvitt a halál fogat,

Gondolok Rájuk nagyon sokat.

 

Összeköt Minket egy belső erő,

Mint lélegzetet a jó levegő,

Megtanultuk, mit jelent küzdeni,

Próbálunk minden Nőnek üzenni.

 

Ne legyél az életed foglya,

Hagyd el, ami a lelked nyomja.

Vizsgáld Magad, életet menthet,

Melyből egy van, és nem cserélhetsz.

 

Ha baj van, kétségbe akkor se ess,

Együtt könnyebb, sorstársakat keress.

Mert sokan vagyunk, összetartunk,

Együtt örülünk, sírunk, bízunk.

 

Gyötörnek még látomások,

Mennyi időm van még Rátok.

Van Nekem egy édes álmom,

Felnevelni fiam, lányom.

 

 

 

 

 

 

 

Friss hírek

Együtt könnyebb!

Együtt könnyebb!

Várunk támogató közösségünkbe a Facebookon, ha:     …elakadtál, és nem tudod, hogyan tovább ...bátorítást, biztatást szeretnél …támogatást szeretnél ahhoz, hogy elhidd, mellrák után is van élet ...fontos vagy magadnak, mert Te fontos vagy nekünk …hiteles forrásból... Részletek

Nyári tudnivalók rákbetegeknek

Nyári tudnivalók rákbetegeknek

A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések... Részletek

Konyhanyelven a mellrákról

Konyhanyelven a mellrákról

Nagy szeretettel ajánljuk figyelmetekbe Arató Györgyi könyvét igen sok hasznos információval és csodás receptekkel! Bár dietetikusként munkám során nem daganatos betegekkel foglalkoztam, de miután 2012-ben egy öröklött genetikai hiba (BRCA2) miatt... Részletek

Race for the Cure séta/futás a mellrákos…

Race for the Cure séta/futás a mellrákos nők támogatásáért

A Race for the Cure® Európa legnagyobb sporteseménye a nők egészségének támogatása szempontjából. Segít az emlőrákos szervezeteknek és a kórházaknak támogatások gyűjtésében és a figyelemfelkeltésben. Európában évente 500 000 új... Részletek

Paxman fejbőrhűtő kemoterápiás kezelés a…

Paxman fejbőrhűtő kemoterápiás kezelés alatt

  A hajhullás (alopecia) a kemoterápia egyik leggyakoribb és legzavaróbb mellékhatása. A kemoterápiás gyógyszerek daganatok elleni hatékonyságukat annak köszönhetik, hogy képesek károsítani a gyorsan osztódó rosszindulatú sejteket. Azonban ezek a gyógyszerek... Részletek

További információk

Kapcsolat

Köszönjük, hogy megtiszteled oldalunkat, reméljük, megtalálod kérdéseidre a vála...

Részletek

Kik vagyunk?

Mi, a Mellrákinfó önkéntesei mind átestünk a betegségen és azzal a céllal hoztuk...

Részletek

Facebook

Ha kérdésed van, vagy ha szeretnél sorstársak között lenni, vagy egyszerűen csak...

Részletek

Partnerek-Támogatók

Hálás köszönet minden kedves partnerünknek a támogatásért! http://www.elevengust...

Részletek

Blogok, történetek

Igyekeztünk összegyűjteni a blogokat ebben a témában, amik segíthetnek, ha éppen...

Részletek

Könyv és filmajánló

Szeretettel ajánljuk alábbi könyveket, filmeket - nekünk segítettek! Könyvek: Al...

Részletek

Hozzátartozók mondták

Mellrák férfi (férj, élettárs) szemmel A rák, nem csak a beteg, hanem a férj, él...

Részletek

Mellrák után is van ÉLET - bakancslista

Kucsora Mónika - 27 évesen diagnosztizálták mellrákkal "Nyirokcsomók eltávolítás...

Részletek

Utolsó kemó

Leírhatatlan érzés... Mi - a Mellrákinfó Egyesület önkéntesei - is végigcsináltu...

Részletek

Támogatás

A Mellrákinfó Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy minél több nőnek segíthe...

Részletek

Média megjelenések

Média megjelenések 2020.09.08. Dining Guide.hu https://diningguide.hu/az-onok-et...

Részletek

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Személyes adatokat csak a törvényeknek megfelelően gyűj...

Részletek