Kiállítás megnyitó 2019.október 3. Mária Magdolna Torony

Egy élet – két csoda

 

A Mellrákinfó Egyesület fotókiállításán 18 olyan, zömmel 40 év alatti nő mutatkozik be, akiknél a terhesség ideje alatt diagnosztizáltak emlőrákot - ma mégis boldog édesanyák. Akik vállalták a harcot a daganattal, most pedig azt vállalják, hogy saját példájukon keresztül erőt adjanak sorstársaiknak. Akik hősök, hiszen ennek érdekében nem csak a gyermekeiket mutatják meg, hanem a testüket, sőt, akár a műtéti hegeiket is. Vannak köztük olyan anyukák is, akik az után vágtak bele a gyermekvállalásba, hogy korábban leküzdötték az emlőrákot, ám az öt éves gyógyulási periódus ideje alatt – az onkológussal és a szülészorvossal folyamatosan egyeztetve – abbahagyták a kiújulás veszélyét csökkentő hormontabletták szedését. Ezek az édesanyák óriási rizikót vállaltak azért, hogy gyermekük születhessen, és most a legboldogabb emberek a világon, akik fontosnak érzik, hogy megmutassák: a mellrák legyőzhető!

 

Csak egészséges legyen! – Az anyák nagy részét ez az egyetlen gondolat köti le, amikor dobogni kezd egy pici szív a testükben a várva várt, vagy épp meglepetésként kopogtató babavárás idején. És a baba egészségéért a nő mindent megtesz: egészségesen étkezik, vitaminokat szed, megpróbál fitt, és energikus maradni. Ám mi történik akkor, ha épp ez alatt az idő alatt az anya azzal szembesül, hogy a magzat szépen fejlődik, ám az ő teste egy daganatot is rejt – mégpedig a mellében? A mellrák ugyanis nem válogat: nincs tekintettel áldott állapotra, anyaságra, érzelmekre, élethelyzetekre.

A betegség egyre nagyobb arányban bukkan fel a negyvenes, sőt, harmincas éveikben járó – gyermekvállalási korban lévő – nőknél is. Szerencsére az orvostudománynak köszönhetően ma már a mellrák-diagnózist kapó, várandós anyák is jól gyógyíthatóak – a babák pedig szinte semmit nem érzékelnek a sugárkezelésből, kemoterápiából. Ám mellrák mellett anyává válni, gyermeket szülni, boldog családi életet élni csak az időben felismert, és időben megkezdett kezeléseknek köszönhetően lehet!

 

"A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik." (Muhammad Ali)

 

 

 

 

 

 

További képek az alábbi linken:

https://www.facebook.com/events/738781296546967/?active_tab=discussion

A kiállítás további helyszínei:

2019. október 28-tól Pótkulcs (1067 Budapest, Csengery u. 65/b.)

 

 2019.10.03. Hegedüs Andrea